Сюмар заявила, що власники телекомпаній намагалися зірвати голосування за законопроект про мовні квоти на телебаченні

Сюмар: Як бачите, у власників "Інтера" немає контролю над українським парламентом, і це добре
Фото: nfront.org.ua

На запитання, чи намагалися медіа-власники тиснути на представників парламентського комітету з питань свободи слова та інформполітики й інших депутатів, голова цього комітету, нардеп від "Народного фронту" Вікторія Сюмар відповіла: "Так".

Власники українських засобів масової інформації намагалися тиснути на народних депутатів перед розгляданням законопроекту про мовні квоти на українських телеканалах. Про це заявила нардеп від "Народного фронту", керівник парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар у кулуарах парламенту журналістам, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

На запитання, чи намагалися медіа-власники тиснути на представників комітету та інших депутатів, Сюмар відповіла: "Так".

"Так. До мене підходили депутати, які говорили, що отримували смс, частина людей просто пішла із зали. Очевидно, що були спроби зірвати, але, як бачите, у власників "Інтера" (телеканал "Інтер". – "ГОРДОН") немає контролю над українським парламентом, і це добре", – сказала Сюмар.

Депутат не сказала, хто конкретно намагався впливати на думку депутатів.

Сьогодні Верховна Рада у другому читанні та в цілому ухвалила законопроект №5313 "Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації". Він передбачає, що для телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення частка передач і фільмів українською мовою має становити не менше ніж 75%, а для телерадіоорганізацій регіональної та місцевої категорій – не менше ніж 50%.

Сюмар заявляла, що за невиконання норм закону штраф для телекомпаній становитиме 5% від ліцензійного збору. Також закон передбачає перехідний період, який дасть можливість каналам адаптуватися.

9 березня президент України Петро Порошенко запропонував увести квоти на українську мову в ефірі телеканалів. Він зазначив, що наявність державної мови на телебаченні "неприпустимо низька".

16 березня Верховна Рада ухвалила законопроект №5313 за основу.

У листопаді минулого року набув чинності аналогічний закон, що стосується радіо. Він зобов'язує радіостанції виділяти частину ефірного часу для пісень українською мовою. Протягом першого року з моменту набуття документом чинності квота на україномовні пісні становитиме 25%, протягом другого – 30%, із третього – 35%.