Клімкін заявив, що поліцейська місія ОБСЄ потрібна для проведення виборів на Донбасі

Клімкін заявив, що без збройної місії ОБСЄ виборів на Донбасі не може бути
Фото: Pavlo Klimkin / Twitter

Допомогти Україні організувати вибори на Донбасі може Організація з безпеки і співробітництва в Європі, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Поліцейська місія Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) потрібна для того, щоб допомогти надалі організувати вибори на територіях Донецької і Луганської областей, які зараз тимчасово окуповані бойовиками. Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на брифінгу, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Ми повинні просуватися до вільних і чесних виборів. На сьогодні Росія не визнає базових стандартів ОБСЄ, займаючись примітивними махінаціями, кажучи, що така модель їм не підходить, і така не підходить... Українських ЗМІ там може не бути, українських політичних партій може не бути... Але тоді це не вибори за визначенням, а фарс", – сказав Клімкін.

Клімкін зазначив, що моніторингову місію ОБСЄ, яка зараз працює на Донбасі, необхідно посилити.

"Що таке поліцейська місія? Поліцейська місія – присутність представників ОБСЄ з озброєним компонентом, які повинні допомогти нам організувати вибори. Зараз там немає ніякої інфраструктури. Яким чином це буде відбуватися? Хто цим буде займатися? Ті, хто зараз у Донецьку і Луганську, будуть займатися організацією виборів? Реально, це буде ОБСЄ – прозоро, на підставі того, що там буде відбуватися", – сказав він.

За словами Клімкіна, поліцейська місія ОБСЄ повинна забезпечити дотримання порядку на виборах.

"Хто реально відновить усі ці реєстри, хто реально рахуватиме, хто там є? Інакше там будуть маніпуляції з кількістю людей, з тим, хто проголосує. Потім, гарантування безпеки виборів, тому що там хто завгодно може почати стріляти в будь-який момент і зірвати вибори. Тому без такої місії ОБСЄ цього не може бути", – сказав міністр.

Він також заявив, що озброєна місія ОБСЄ не зможе бути причиною ескалації конфлікту на Донбасі.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ, неозброєна цивільна місія, веде спостереження за ситуацією на Донбасі з весни 2014 року. Вона регулярно готує звіти про обстановку в країні, а також бере участь у переговорах між сторонами конфлікту на Донбасі. Мандат місії було продовжено до кінця березня 2017 року.

19 жовтня в Берліні пройшли переговори лідерів нормандського формату. Президент України Петро Порошенко, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент РФ Володимир Путін і глава Франції Франсуа Олланд обговорили розроблення дорожньої карти щодо Донбасу і введення поліцейської місії ОБСЄ.

Представник РФ у тристоронній контактній групі Борис Гризлов повідомляв, що поліцейська місія може почати роботу на Донбасі після закінчення розведення сил, у створених "зонах безпеки".