Клімкін заявив, що з Путіним не можна домовитися про завершення війни, і пояснив причину

Клімкін поки не бачить передумов для домовленостей щодо припинення вогню
Фото: ЕРА

Президент Росії Володимир Путін вважає Україну штучним утворенням, тому не погодиться на її існування. Таку думку колишній міністр закордонних справ України Павло Клімкін висловив "Німецькій хвилі" в інтерв'ю, яке опублікували 28 квітня.

Журналіст запитав дипломата, чи є "хоч маленький відсоток імовірності закінчити війну дипломатичним шляхом" і чи бачить він перспективу "посадити за стіл переговорів керівництво РФ і України".

"Я не бачу можливості домовитися особисто з Путіним. Це людина, із якою не можна домовитися про будь-який статус-кво щодо існування вільної та незалежної України. Путін вважає нас, історію, мову, все, що пов'язано з Україною, штучним", – відповів Клімкін.

Він не відкинув у майбутньому якої-небудь домовленості про припинення вогню.

"Ніколи не кажи ніколи. Але передумов для цього нині я не бачу. Чи існує дипломатичне рішення десь у перспективі, але не зараз? Звичайно, існує, і про це кажуть наші союзники. Але потрібно виходити з того, що перемога над Росією може бути лише комплексною, а не лише військовою. Важливими є чинники ізоляції, економічного, технологічного та психологічного тиску. Тобто перемога над Росією – це комплексна історія", – вважає Клімкін.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Українська влада неодноразово заявляла, що має на меті деокупацію всіх захоплених із 2014 року українських територій, зокрема Криму. Водночас президент України Володимир Зеленський в опублікованому 11 вересня 2022 року інтерв'ю CNN сказав, що не бачить можливостей для переговорів із Путіним.

23 квітня 2023 року секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов підтвердив, що Україна не має наміру вести переговори з країною-агресором РФ і потребує збільшення постачання іноземного озброєння. "Не треба нас постійно садити за стіл переговорів, дайте нам достатньо зброї. Зброя – найкращий посередник і єдиний зрозумілий для РФ аргумент спілкування", – наголосив Данілов.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 26 квітня заявив, що Київ готовий лише до тих переговорів, які не призведуть до заморожування конфлікту чи територіальних поступок.

В інтерв'ю скандинавським журналістам наприкінці квітня Зеленський наголосив, що Путін – терорист, говорити з яким немає сенсу, тому що той не тримає слова.