Колишня дружина Фірташа та її син хочуть відсудити у нього €5 млрд – ЗМІ

Колишня дружина Фірташа хоче подати на нього в суд
Фото: EPA

Екс-дружина українського бізнесмена Дмитра Фірташа та її син збираються подати на нього заяву в Центральну прокуратуру з боротьби з економічними злочинами та корупцією у Відні, повідомило агентство APA.

Колишня дружина українського бізнесмена Дмитра Фірташа та його пасинок хочуть відсудити в бізнесмена €5 млрд збитків. Про це 25 лютого повідомило агентство APA із посиланням на джерело. 

Екс-дружина Фірташа та її син збираються подати на нього заяву в Центральну прокуратуру з боротьби з економічними злочинами та корупцією у Відні. Вони хочуть заявити про відмивання коштів бізнесменом та іншим високопоставленим українським політичним діячем, імені якого не називають. Зазначено, що він був "довіреною особою" Фірташа.

Бізнесмена обвинувачують у тому, що він незаконно вивів гроші з основної компанії та перевів їх на рахунки офшорних фірм на початку 2000-х років перед розлученням із колишньою дружиною.

Імені колишньої дружини Фірташа не називають, але із 2001-го до 2005 року він був одружений із підприємницею Мариною (Марією) Калиновською, у якої є сини від першого шлюбу Сергій та Олександр Калиновські.

Станом на кінець 2018 року журнал "Новое время" оцінював статки Фірташа в $489 млн, він посідав 14-те місце у списку найбагатших українців за версією видання.

Фірташа затримали 12 березня 2014 року у Відні за запитом Федерального бюро розслідувань США, відтоді він перебуває в Австрії, очікуючи на рішення про екстрадицію. В Америці бізнесмена підозрюють у підкупі індійської влади для одержання ліцензії на розроблення родовищ титану.

У квітні 2015 року Земельний суд Відня відмовив США в екстрадиції українця. Прокуратура оскаржила це рішення.

21 лютого 2017 року Вищий земельний суд Відня визнав неприпустимою екстрадицію Фірташа у США. Бізнесмен оскаржив це рішення у Верховному суді Австрії.

У грудні 2017 року Верховний суд Австрії зупинив розгляд справи доти, доки суд Європейського союзу не ухвалить попереднього рішення про застосування Хартії ЄС із прав людини до апеляції проти екстрадиції Фірташа. 24 жовтня 2018 року суд Європейського союзу ухвалив рішення, яке дозволяє Верховному суду Австрії продовжити розглядати справу про екстрадицію Фірташа.