Командувач підготовки Сухопутних військ ЗСУ покидає посаду. Він заявив, що очолить один із напрямків фронту

Ніколюк командував підготовкою Сухопутних військ ЗСУ приблизно рік
Фото: Генерал-майор Віктор Ніколюк / Facebook

Генерал-майор Віктор Ніколюк склав із себе повноваження голови командування підготовки Сухопутних військ ЗСУ. Про це він повідомив 25 березня у Facebook.

"Нові виклики, нові випробування, нові перемоги. Нинішній час вимагає від кожного українця, а особливо військового, докладати максимум і більше зусиль для перемоги над російським ворогом. І все це планую зробити, очоливши одне з [військових] з'єднань та один із напрямків фронту", – написав Ніколюк.

Він подякував усім за плідну співпрацю.

"Бажаю своєму наступнику продовжувати нарощувати той потенціал, який ми спільно напрацювали за рік", – додав генерал-майор.

Контекст:

Ніколюк (позивний Вітер) став відомим завдяки кільком резонансним подіям під час війни на сході України. 16 травня 2015 року бійці його бригади затримали російських військовослужбовців, капітана Євгена Єрофєєва й сержанта Олександра Александрова, які проникли в розташування українських військ у складі диверсійної групи. Ніколюк свідчив під час процесу у справі Єрофєєва й Александрова. У травні 2016 року росіян обміняли на українську нардепку Надію Савченко.

Комбриг Вітер також фігурував у розслідуванні розстрілу мобільної групи боротьби з контрабандою 2 вересня 2015 року. Співробітник Державної фіскальної служби Дмитро Жарук і волонтер Андрій Галущенко (позивний Ендрю) загинули, ще четверо осіб дістали поранення. Інцидент стався в районі, де базувалася 92-га бригада. Сам Ніколюк відкидав звинувачення на адресу бригади, заявляючи, що їй навмисне псують репутацію.

Ніколюк за час служби в ЗСУ командував розвідувальною ротою, танковим батальйоном, навчальним механізованим полком, 92-ю бригадою. Очолював навчальний центр Сухопутних військ "Десна". Був командувачем ОК "Північ" із жовтня 2021 року. Після початку повномасштабного вторгнення генерал обороняв Сумську й Чернігівську області. 10 березня 2022 року Ніколюку надали звання Героя України.

З 13 березня 2023 року очолював командування підготовки Сухопутних військ ЗСУ.