Комітет Європарламенту запропонував збільшити квоти постачань української продукції в Євросоюз

Розширення квот не торкнеться українських виробників томатів
Фото: EPA

Подальше розширення квот на безмитні постачання буде залежати від перебігу й темпу реформ в Україні, ідеться в рішенні комітету Європарламенту з міжнародної торгівлі.

Комітет Європейського парламенту з питань міжнародної торгівлі 31 голосом проти чотирьох проголосував за розширення безмитних квот для України. Про це йдеться в повідомленні на сайті Європарламенту.

"Євросоюз повинен запропонувати Україні подальші торговельні преференції", – ідеться в повідомленні.

Водночас окремі категорії аграрної продукції – томати, пшениця і сечовина – не потребують додаткової підтримки ЄС, на них нові квоти не будуть поширюватися, рекомендували в комітеті.

Євродепутати також вимагають, щоб умовою розширення торговельних преференцій поряд з реформами в сфері дотримання прав людини та основних свобод була постійна боротьба з корупцією в Україні.

Крім того, європарламентарії запропонували схему, згідно з якою не тільки держави-члени, але й представники промисловості зможуть вимагати застосування заходів для захисту європейських виробників.

Остаточне рішення про збільшення квот на українську продукцію, як очікують, ухвалять до кінця травня.

У вересні 2016 року Європейська комісія внесла ініціативу збільшити квоти постачань української продукції на ринки Євросоюзу.

Угода про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС набула чинності з 1 січня 2016 року.