Комітет Палати представників Конгресу схвалив заборону на визнання Криму російським

Глава комітету Еліот Енгель: Ми надсилаємо чіткий сигнал нашим українським партнерам і їхнім сусідам – ми підтримуємо вас

Фото: House Committee on Foreign Affairs / Facebook

Проект закону "Про невизнання анексії Криму" забороняє всім федеральним департаментам та агенціям США "здійснювати будь-які дії або надавати будь-яку допомогу", що передбачають визнання претензій РФ на територію Криму. Один із пунктів документа дозволяє президенту країни відмовитися від заборони.

Комітет із питань закордонних справ Палати представників Конгресу Сполучених Штатів 7 березня схвалив законопроект, який забороняє американському уряду визнавати Крим територією Росії. Про це повідомляє прес-служба комітету.

"Просуваючи цей закон, ми надсилаємо чіткий сигнал нашим українським партнерам і їхнім сусідам – ми підтримуємо вас", – заявив глава комітету Еліот Енгель.

"Політика США полягає в тому, щоб не визнавати претензії Російської Федерації на суверенітет над Кримом, його повітряним простором або територіальними водами", – ідеться в документі.

Проект закону "Про невизнання анексії Криму" забороняє всім федеральним департаментам та агенціям "здійснювати будь-які дії або надавати будь-яку допомогу", що передбачають визнання претензій РФ на територію Криму.

Водночас у законопроекті є пункт, який дозволяє американському президенту відмовитися від заборони й визнати претензії РФ на півострів у разі, якщо він вирішить, "що це важливо для інтересів національної безпеки Сполучених Штатів".

Росія анексувала Крим після незаконного "референдуму" 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.