Комітет Ради рекомендував проголосувати за реформу "Укроборонпрому"

Нардепи схвалили корпоратизацію "Укроборонпрому"
Фото: ukroboronprom.com.ua

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки 14 травня рекомендував ухвалити в цілому законопроєкт про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності №3822. Про це повідомила пресслужба концерну.

"Законопроєкт дає можливість структурно перебудувати державний оборонно-промисловий комплекс, представлений 118 розрізненими негнучкими підприємствами "Укроборонпрому", для зміцнення обороноздатності України", – ідеться в повідомленні.

Документ вводить сучасну модель корпоративного управління на підприємствах держконцерну, яка має убезпечити їх від корупційних ризиків, конфлікту інтересів і прямого політичного впливу, заявили в "Укроборонпромі".

"Корпоратизація "Укроборонпрому" не передбачає передачі державних оборонних підприємств у приватні руки. Держава була, є і залишиться 100-відсотковим акціонерним власником цих підприємств", – підкреслив генеральний директор держконцерну Юрій Гусєв.

Законопроєкт дасть змогу ліквідувати концерн і створити на його основі сучасний оборонний холдинг, який зможе самостійно залучати інвестиції та кредити на розроблення сучасних видів озброєння, написало LIGA.net.

Оборонні підприємства об'єднають за галузевою ознакою, щоб максимізувати прибуток. Ліквідують або перебудують підприємства, що випускають оборонну продукцію, якої немає на озброєнні української армії. У концерн досі входять підприємства, які випускають комплектовання для радянських підводних човнів, зазначило агентство.

За інформацією LIGA.net, новий холдинг дасть змогу спрямовувати до 25% прибутку на розроблення нового озброєння. Зараз 80% прибутку витрачають на ремонт старої радянської техніки. Холдинг також планує позбутися збиткових підприємств. Зараз тільки 28 підприємств зі 118 генерують 98% виторгу, а решта накопичують борги.

    Контекст:

    Гусєв торік у грудні підписав наказ про початок корпоратизації концерну. Реформа "Укроборонпрому" передбачає, що 65 найперспективніших підприємств концерну об'єднають у новий державний оборонний холдинг. Галузеві бізнес-одиниці концерну у формі акціонерних товариств об'єднають за напрямами: авіаремонтний, бронетехніки, радарних систем, морських систем, високоточного озброєння, боєприпасів і спецхімії.

    Створення холдингової компанії має бути завершено 2021 року.