Конституційний Суд України визнав таким, що відповідає Основному закону, законопроект про перейменування Дніпропетровської області

Конституційний Суд: Законопроект про перейменування Дніпропетровської області відповідає ст. 157 і 158 Конституції
Фото: ccu.gov.ua

Згідно із законопроектом, ухваленим Верховною Радою, Дніпропетровську область перейменують на Січеславську. Конституційний Суд України дійшов висновку, що зміна назви області не передбачає обмеження прав і свобод громадян та не спрямована на порушення територіальної цілісності України.

Конституційний Суд України визнав таким, що відповідає Основному закону, законопроект про перейменування Дніпропетровської області, повідомила 3 квітня прес-служба суду.

У Конституційному Суді нагадали, що до суду надійшло конституційне звернення Верховної Ради щодо надання висновку стосовно відповідності законопроекту про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську вимогам ст. 157 і 158 Основного закону.

Суд дійшов висновку, що запропонована зміна назви області не передбачає скасування чи обмеження прав і свобод громадян, не спрямована на ліквідацію незалежності чи порушення територіальної цілісності України.

"Конституційний Суд України констатує, що законопроект відповідає вимогам ст. 157 і 158 Конституції України. Висновок Конституційного Суду України є обов'язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено", – ідеться в повідомленні.

19 травня 2016 року Верховна Рада перейменувала обласний центр Дніпропетровськ на Дніпро. Перейменування відбуваються в межах декомунізації, яка почалася в Україні у 2015 році.

20 листопада 2018 року Верховна Рада відхилила постанову про внесення до порядку денного законопроекту №8329 про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську і передання його до Конституційного Суду.

21 листопада президент України Петро Порошенко подав до Верховної Ради України законопроект про перейменування Дніпропетровської області на Дніпровську.

7 лютого 2019 року народні депутати занесли до порядку денного законопроект про внесення змін до Конституції України про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську і передали документ у Конституційний Суд.