Контрабанда сигарет сягнула вже 6,9%. Від початку року бюджет втратив 4,5 млрд грн – генеральний директор "JTI Україна"

Пол Голловей: Вартість тютюнових виробів становить до 25% від щоденного заробітку споживача
Фото: jti.com

Від 75% до 80% вартості сигарет становлять податки, всі ці кошти отримують нелегальні виробники і контрабандисти, заявив генеральний директор "JTI Україна" Пол Голловей.

Через зростання контрабанди сигарет в Україні страждають не тільки виробники – держава недоотримує надходження у бюджет, заявив на пресконференції в "Інтерфакс-Україна" генеральний директор "JTI Україна" Пол Голловей. У пресконференції також брали участь керівники Державної фіскальної служби і Державної прикордонної служби України.

За даними компанії Kantar, які навів Голловей, тільки за вісім місяців цього року контрабанда сигарет в Україні сягнула 6,9%, через що до бюджету не надійшло 4,5 млрд грн.

"Це значно погіршує ситуацію для виробників, оскільки виробники втрачають свою частку на ринку. Оскільки ми розуміємо, що від 75% до 80% вартості цигарок становлять податки, всі ці кошти отримують нелегальні виробники і контрабандисти", – сказав Голловей.

На його думку, однією з головних причин зростання нелегального обігу тютюнових виробів є різниця в ціні та купівельній спроможності населення.

"Наразі вартість тютюнових виробів становить до 25% від щоденного заробітку споживача. Що більше зростатимуть ціни на тютюнові вироби, то більше це сприятиме зростанню незаконного обігу тютюнових виробів. То більшою буде кількість споживачів, які купляють незаконні тютюнові вироби", – сказав керівник "JTI Україна".

Відео: Інтерфакс-Україна / YouTube

Він упевнений, що для того, щоб знизити попит на нелегальні цигарки, необхідна активна участь суспільства: "І саме тому ми створюємо широку платформу для того, щоб чіткіше доносити до широкого загалу, в чому саме полягає проблема незаконного обігу тютюнових виробів".

Голловей зазначив, що сайт "Ні Контрабанді" є тільки першою частиною масштабного проєкту, спрямованого на боротьбу з нелегальним обігом сигарет в Україні.

"Цього року ми вилучили 11,5 млн пачок тютюнових виробів та 164 тонни тютюну. Якщо перерахувати на втрати бюджету, якби воно все пішло на ринок, це приблизно 467 млн грн", – розповів виконувач обов'язків голови Державної фіскальної служби Сергій Солодченко.

Перший заступник Державної прикордонної служби України Володимир Никифоренко впевнений, що ефективній боротьбі з контрабандою допомогло б запровадження кримінальної відповідальності за це правопорушення.

"МВС виступило ініціатором введення відповідальності за такі дії. На мій погляд, варто було б криміналізувати контрабандну підакцизну групу. Там, де ми маємо сьогодні адміністративну відповідальність, наші сусіди румуни, зокрема, можуть притягнути до відповідальності із серйозними юридично-правовими наслідками. Мова йде про кримінальну відповідальність. За, умовно кажучи, 10 ящиків цигарок можна отримати п'ять років ув'язнення", – сказав Никифоренко.