Країни G7 готові приєднатися до моніторингу впровадження реформи містобудування

Автори документа запропонували зміни до шести кодексів і 21 закону
Фото: Міністерство інфраструктури України / Facebook
Посольства країн G7 обговорили з представниками влади України імплементацію законопроєкту №5655 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності", повідомило 23 грудня у Facebook Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

"Країни G7 готові долучитися до моніторингу впровадження реформи містобудування. Ухвалення цього закону викликало бурхливе обговорення в суспільстві і це правильний і потрібний процес. Сьогодні ми змінюємо сам підхід до містобудівної галузі і цифровізуємо процеси видачі дозвільної документації, прийняття об'єктів в експлуатацію, а також контроль за ходом будівництва Ми створюємо таку реформу для прозорості всіх процесів і самі відкриті для експертного діалогу.– імплементація. Я відкрито запрошую представників країн G7 й усіх стейхолдерів галузі: профільних асоціацій, бізнесу, антикорупційних організацій до створення моніторингової групи, яка контролюватиме хід впровадження для спільного впровадження реформи та розробки підзаконних актів, необхідних для запуску закону", – цитує міністерство віцепрем'єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова.

Він додав, що у законопроєкті враховано всі зауваження від НАЗК у повному обсязі.

Віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров зазначив, що перші етапи реформи розпочали ще два роки тому зі створення Порталу державної електронної системи у сфері будівництва.

"Коли ми починали, Реєстр об'єктів будівництва знаходився в приватних руках за кордоном, а хабарі буквально прописувалися в системі. Сьогодні ми вже змінили це, створивши таку електронну систему, яка фіксує кожну дію, або будемо бачити бездіяльність чиновників. Ми цифровізували послуги, які надає держава. І кількість наданих послуг вже понад 134 тис. Зараз законом 5655 планується цифровізація тих послуг, які надає місцева влада. І це, по суті, новий етап реформи містобудівної галузі. Вважаю її найбільшою антикорупційною за останні роки", сказав Федоров.

Він наголосив, що готовий до будь-якого аудиту процесу цифровізації галузі.

Міністерство інфраструктури пише, що посли країн G7 запевнили у готовності приєднатися до моніторингу впровадження реформи та вказали на її своєчасність і важливість для України. Надзвичайний і повноважний посол посольства ФРН Анка Фельдгузен зазначила, що питання повоєнного відновлення гостро постане перед більшістю регіонів України, а збереження повноважень місцевої влади – важливий крок до виконання закону про децентралізацію.

"При виконанні реформи важливо врахувати думку місцевих громад і зберегти їхні повноваження. Разом з тим погоджуюсь, що цифровізація  дієвий інструмент у подоланні корупції, і ми повністю підтримуємо перехід від паперової бюрократії до технологічних і прозорих процесів у галузі будівництва", – сказала представниця Німеччини.

В обговоренні також взяли участь народна депутатка, очільниця комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, заступниця міністра розвитку громад та територій України Наталія Козловська, голова Державної інспекції архітектури та містобудування Семен Кривонос.

Контекст:

Верховна Рада підтримала проєкт закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери містобудівної діяльності" у першому читанні 1 липня 2021 року. Автори документа запропонували зміни до шести кодексів та 21 закону. Вони розраховують, що ухвалення проєкту закону не лише дасть змогу знизити корупційні ризики та підвищити публічність і прозорість у цій сфері, а й чітко визначить права, обов'язки, відповідальність учасників будівництва.

1 грудня 2022 року парламент зняв законопроєкт із розгляду. На його доопрацюванні наполягали Асоціація міст України, мери міст, Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), Міністерство культури та інформполітики, Національна спілка архітекторів України.

13 грудня Верховна Рада ухвалила законопроєкт в цілому. За нього проголосувало 228 депутатів.