Кравчук: Я сидів у Верховній Раді, слухав, що несуть окремі народні депутати, і думав: "Мабуть, ще рано для них ця незалежність"

Кравчук: Я, людина, яка підписала установчі документи про створення незалежної України, що, хочу, щоб їй було гірше? У жодному разі
Фото: Фелікс Розенштейн / gordonua.com

Перший президент України Леонід Кравчук заявив, що з ним не радяться представники нинішньої української влади, і він "вдячний за це".

Перший президент України Леонід Кравчук розповів, що у нього були моменти, коли він шкодував про підписання документів про незалежність України. Про це Кравчук заявив у інтерв'ю програмі "Завтра" (спільний проект "Радіо Свобода" і телеканала "112 Україна").

За словами Кравчука, сьогодні в Україні "немає дисципліни і порядку". "Загальнодемократична культура суспільства – низька. Демократична і правова культура влади невисока. Системи влади не існує. Конституція не забезпечує чіткий і зрозумілий розподіл повноважень між президентом, урядом і Верховною Радою. Треба все це змінювати", – сказав Кравчук.

Відповідаючи на запитання, чи радиться з ним хтось із представників влади, Кравчук сказав: "Зі мною ніхто не радиться, і я вдячний їм, що вони зі мною не радяться".

"Я робив спроби на перших порах висловити деякі побажання, але, я думаю, що на них не тільки не звернули увагу, а якось поморщили носа таким способом, що я зрозумів – їм ці поради не потрібні. У них є свої команди, свої люди, і нехай вони працюють, я буду спостерігати. Вони вважають, що знають краще? Я бачу, вважають. Я буду тішитись, підтримувати, якщо буде виходити добре. Скажімо, я, людина, яка підписала установчі документи про створення незалежної України, що, я хочу, щоб їй було гірше? У жодному разі", – сказав перший президент України.

На запитання, чи шкодував він коли-небудь про підписання документів про незалежність України, Кравчук відповів: "Це були миттєвості. Людина – вона ж живе, вона пульсує".

"Пам'ятаю, коли я сидів у Верховній Раді, і слухав те, що несуть, вибачте, окремі народні депутати, я в душі десь думав: "Боже, мабуть ще рано для них ця незалежність", – сказав Кравчук.

У грудні 1991 року розпався Радянський Союз. 8 грудня глави Білорусі, Росії та України зібралися в Біловезькій пущі, констатували, що СРСР припиняє своє існування, і підписали угоду про створення СНД. Цей документ підписали вищі посадовці та глави урядів трьох країн: Борис Єльцин і Геннадій Бурбуліс від РРФСР, Станіслав Шушкевич і В'ячеслав Кебіч від Білорусі, Леонід Кравчук та Вітольд Фокін від України.

Унаслідок розпаду СРСР було утворено 15 незалежних держав.