Кравчук: Запитання Зеленського про покарання за корупцію стане останнім дзвіночком для правоохоронців

Кравчук: Нарешті з'явилася влада, яка покаже народові, хто, коли і що вкрав
Фото: leonid-kravchuk.com.ua

Якщо українці відповідатимуть позитивно на запитання президента України Володимира Зеленського про довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах, а волі народу не виконають, потрібно буде міняти всю правоохоронну систему, заявив перший президент України Леонід Кравчук.

Запитання президента України Володимира Зеленського про введення довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах стане "останнім дзвіночком" для правоохоронної системи. Про це заявив в ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" на каналі "Україна" 16 жовтня перший президент України, голова делегації України у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі Леонід Кравчук.

"Зрозуміло, що люди не хочуть корупції, вони хочуть, щоб нарешті велася боротьба з корупцією. Я думаю, що це запитання буде останнім дзвіночком для правоохоронної системи. Якщо народ скаже, що корупціонери мають відповідати за корупцію, і після цього наша правоохоронна система не зможе виконати волю народу, тоді це буде означати, що треба міняти всю систему. Це буде сигнал для президента", – сказав Кравчук.

Зеленський виніс на опитування ті запитання, які вважає за потрібне обговорити, зазначив експрезидент. 

"Нарешті з'явилася влада, яка має силу волі і покаже народові, хто, коли і що вкрав. [...] Зеленський має конституційне право, законне право провести опитування", переконаний політик. 

13 жовтня Зеленський заявив, що в день місцевих виборів українцям запропонують відповісти на "п'ять важливих питань". Він не уточнив, про що будуть питати громадян і як відбуватиметься опитування, запитання оприлюднювали поступово.

14-го і 15 жовтня він озвучив перші два запитання:

  • Чи потрібно ввести довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих розмірах?
  • Чи підтримуєте ви створення на Донбасі вільної економічної зони?

Сьогодні він опублікував три запитання, що залишилися:

  • Чи потрібно скоротити Верховну Раду України до 300 народних депутатів?
  • Чи підтримуєте ви легалізацію медичного канабісу – для зменшення болю у тяжкохворих?
  • Чи потрібно Україні, у якої анексували частину території, на міжнародному рівні порушити питання: або всі підписанти [Будапештського] меморандуму виконують узяті на себе зобов'язання, або ніхто?

У Центральній виборчій комісії повідомили, що не займаються підготовкою опитування. Офіс президента підкреслив, що результати опитування не матимуть юридичних наслідків.

Нардепка від "Слуги народу" Євгенія Кравчук заявила, що найближчим часом в Україні офіційно презентують громадську організацію, яка займатиметься всеукраїнським опитуванням разом із соціологами. Вона підкреслила, що фінансувати опитування будуть меценати коштом "українського походження".