КСУ визнав неконституційними положення Митного кодексу щодо санкцій за контрабанду

КСУ розглянув скаргу щодо ч.1. ст. 483 Митного кодексу
Фото: Конституційний Суд України / Facebook

Конституційний Суд України визнав такими, що не відповідають Конституції, положення Митного кодексу, які передбачають штрафи й конфіскацію товарів у разі їх переміщення через кордон із приховуванням від митного контролю. Про це повідомляють на сайті КСУ 5 липня.

Суд розглянув скаргу громадян Анатолія Душенькевича, Андрія Франка та Ірини Ярош щодо конституційності абз. 2 ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України.

На думку авторів скарги, ця норма унеможливлювала реалізацію принципу індивідуалізації юридичної відповідальності порушника митних правил з урахуванням:

  • характеру вчиненого протиправного діяння;
  • форми провини;
  • характеристики особи, винної у вчиненні правопорушення;
  • можливості відшкодування заподіяної шкоди;
  • наявності обставин, що пом'якшують чи обтяжують відповідальність.

"Дослідивши питання, підняті в конституційних скаргах, Конституційний Суд України дійшов висновку, що приписи ст. 483 кодексу не відповідають Конституції у зв'язку з тим, що таке законодавче регулювання суперечить засадам демократичного суспільства, базованого на верховенстві права", – ідеться в повідомленні пресслужби суду.

Відповідно до санкції ч. 1. ст. 483 Митного кодексу, винних осіб, які перемістили товар через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, карають штрафом у розмірі 100% вартості товарів – безпосередніх предметів порушення митних правил із конфіскацією цих товарів.