Кулеба: Байден буде першим в історії президентом США, якому не потрібно в перший рік пояснювати, що таке Україна

Кулеба: Останні рік-півтора тема України у внутрішній політиці США була болісною. Україна пройшла цей період гідно
Фото: EPA
Глава МЗС України Дмитро Кулеба вважає, що США за президентства Джо Байдена будуть залученими до боротьби з корупцією в Україні та судової реформи.

Україна сподівається на більшу підтримку з боку США у протидії російській агресії в новій адміністрації демократа Джо Байдена, який набрав найбільшу кількість голосів на виборах у США. Про це в інтерв'ю "РБК-Україна", яке вийшло 7 грудня, сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Важливий елемент – безумовно, ми будемо чути надалі набагато менше нереалістичних ідей щодо "побудови мостів" із Росією, що треба щось "перезавантажувати" із РФ, попри відсутність жодних конструктивних кроків із її боку. Тобто в цієї адміністрації інший у цьому плані підхід, вони пройшли певний шлях у відносинах із Росією, і Росія була теж однією з тем виборчої кампанії у США. Ми чули, що казав із цього приводу Джо Байден. Тому розраховуємо і на більшу підтримку у протидії російській агресії", – сказав міністр.

Також він зазначив, що Байден уже знайомий з Україною.

"З позитиву – безумовно, добре, що Джо Байден є першим в історії президентом США, якому в перший рік роботи не треба пояснювати, що таке Україна. Які проблеми і які можливості. Я не хочу, щоб ми дивилися лише через призму проблем. Він дуже добре знає файл, і люди навколо нього теж. Не можна при цьому ігнорувати той факт, що останні рік-півтора тема України у внутрішній політиці США була болісною. До речі, Україна пройшла цей період гідно, і це треба теж зафіксувати. І сподіваємося, що це буде належно оцінено", – сказав Кулеба.

Глава МЗС вважає, що США будуть залученими до процесів реформ в Україні.

"Я думаю, що США більш інтенсивно залучатимуться до тем боротьби з корупцією, судової реформи. Але тут наш порядок денний збігається, і ми готові розвивати активну взаємодію зі США на цих треках", – додав він.

У США 3 листопада 2020 року відбулося основне голосування на виборах президента. На посаду претендувало понад 10 кандидатів, головними конкурентами стали нинішній глава Білого дому республіканець Трамп і демократ Байден. Явка на цих виборах стала рекордною за 120 років – у них узяло участь приблизно 160 млн американців.

У США двоступенева система виборів. Після всенародного голосування відбудеться голосування колегії вибірників від кожного з 50 штатів і округу Колумбія (кількість вибірників у кожному штаті залежить від чисельності населення). У більшості штатів кандидат, який одержав більшість голосів виборців, здобуде всі голоси вибірників. За даними CNN, ABC News і Fox News, Байден забезпечив собі підтримку 306 членів колегії вибірників. Трамп, за прогнозом телеканалів, має підтримку 232 вибірників. Для перемоги необхідно набрати не менше ніж 270 голосів. Голосування колегії вибірників відбудеться 14 грудня.

Байден уже оголосив, що буде наступним президентом США, з перемогою його привітала група світових лідерів, зокрема президент України Володимир Зеленський.

Трамп відмовляється визнати поразку і гальмує процес передання влади, але 13 листопада припустив, що в Білому домі працюватиме інша адміністрація, а 24-го стало відомо, що адміністрація Трампа заявила про готовність передати владу Байдену.

Офіційно переможця виборів оголосить голова Сенату США на засіданні 6 січня 2021 року. 20 січня обраний глава держави має скласти присягу.