Трамп тиснув на губернатора Джорджії, щоб скасувати перемогу Байдена у штаті – ЗМІ

За даними ЗМІ, Трамп попросив губернатора Джорджії призначити перевірку підписів бюлетенів, надісланих поштою
Фото: EPA
Президент США Дональд Трамп вимагав від губернатора штату Джорджія Браяна Кемпа скликати спеціальне засідання і переконати законодавців штату обрати своїх виборців, які підтримали б його на голосуванні колегії вибірників, незважаючи на перемогу демократа Джо Байдена в голосуванні виборців. Про це повідомляє CNN.

Президент США Дональд Трамп 5 грудня зателефонував губернатору Джорджії Браяну Кемпу, змусивши його переконати законодавців штату скасувати перемогу демократа Джо Байдена на виборах. Про це повідомляє CNN, посилаючись на джерела.

За їхніми словами, Трамп попросив Кемпа скликати спеціальне засідання і переконати законодавців штату вибрати своїх виборців, які підтримали б його на голосуванні колегії вибірників. Він також попросив республіканського губернатора призначити перевірку підписів бюлетенів, надісланих поштою.

У відповідь на це Кемп пояснив, що в нього немає повноважень замовляти таку перевірку, і відхилив прохання про скликання спеціального засідання, розповіло журналістам джерело.

Трамп озвучив заклик до Кемпа, намагаючись змінити результати виборів, за кілька годин до візиту президента у штат. Він прибув туди на збори на підтримку сенаторів-республіканців Девіда Пердью і Келлі Лефлер напередодні січневих виборів у Сенат.

5 грудня Трамп також написав пост у Twitter, у якому йшлося про те, що він легко переможе у Джорджії, якщо губернатор Кемп дозволить перевірку підписів конвертів для дистанційного голосування поштою.

Прессекретар Кемпа Коді Голл підтвердив, що той спілкувався із президентом. Коли в нього запитали про суть розмови, він сказав, що Трамп телефонував, щоб висловити співчуття у зв'язку зі смертю Гаррісона Діла, молодого співробітника виборчої кампанії кандидата-республіканця в Сенат у штаті Джорджія Келлі Лефлер.

Штаб Трампа вимагав зупинити голосування у Джорджії ще 4 листопада – нібито через відсутність доступу до відстеження підрахунку голосів. Їм відмовили, але згодом у штаті все-таки провели перерахунок голосів через незначний розрив між кандидатами.

Перерахунок підтвердив перемогу Байдена. За офіційними даними на сайті держсекретаря штату Джорджія, він набрав на 12 284 голоси більше, ніж Трамп.

У США 3 листопада 2020 року проводили основне голосування на виборах президента. На посаду претендувало понад 10 кандидатів, головними конкурентами стали Трамп і Байден. Явка на цих виборах стала рекордною за 120 років – у них узяло участь приблизно 160 млн американців.

У США двоступенева система виборів. Після всенародного голосування відбудеться голосування колегії вибірників від кожного із 50 штатів і округу Колумбія (кількість вибірників у кожному штаті залежить від чисельності населення). У більшості штатів кандидат, який набрав більшість голосів виборців, отримає всі голоси вибірників. За даними CNN, ABC News і Fox News, Байден заручився підтримкою 306 членів колегії вибірників. Трамп, за прогнозом телеканалів, має підтримку 232 вибірників. Для перемоги необхідно набрати не менше як 270 голосів. Голосування колегії вибірників відбудеться 14 грудня.

Байден уже оголосив, що буде наступним президентом США, із перемогою його привітали деякі світові лідери, зокрема президент України Володимир Зеленський.

Трамп відмовляється визнати поразку і гальмує процес передавання влади, але 13 листопада припустив, що в Білому домі працюватиме інша адміністрація, а 24-го стало відомо, що адміністрація Трампа заявила про готовність передати владу Байдену.

Офіційно переможця виборів має оголосити голова Сенату США на засіданні 6 січня 2021 року. 20 січня обраного главу держави потрібно привести до присяги.