Кулеба обговорив із главою МЗС Канади допомогу Україні та майбутній саміт НАТО

Кулеба подякував Канаді за підтримку України
Фото: ЕРА
11 квітня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив у Twitter, що спілкувався з міністеркою закордонних справ Канади Мелані Жолі.

"Під час розмови Мелані Жолі та я обговорили способи прискорення допомоги Канади у гарантуванні безпеки України та майбутній саміт НАТО у Вільнюсі", – написав він.

Кулеба також подякував Канаді за підтримку України.

Саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі 11–12 липня. У ньому візьме участь приблизно 40 делегацій країн – членів та партнерів Альянсу. На саміт запросили президента України Володимира Зеленського.

Кулеба зазначав, що Україна однозначно прагнутиме повноцінного членства в НАТО. Він додав, що тепер союзники "мають це між собою обговорити і вийти, нарешті, на чіткий результат, який буде досягнутий на саміті у Вільнюсі". "Якщо коротко, то мій меседж був такий, що Вільнюс 2023 року – це нагода виправити помилки Бухареста 2008 року", – підкреслював Кулеба.

Контекст:

11 квітня у Канаду прибув прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Він має намір зустрітися із прем'єр-міністром Джастіном Трюдо та віцепрем'єр-міністеркою Христею Фріланд.

Канада послідовно підтримує Україну, 2022 року вона виділила понад 5 млрд канадських доларів ($3,76 млрд) на військову, фінансову, гуманітарну допомогу, ідеться на сайті уряду країни. Зокрема, у неї входять ЗРК NASAMS із відповідними боєприпасами, 39 бойових броньованих машин підтримки, протитанкова зброя, гаубиці M777 та боєприпаси до них.

Окрім того, Канада входить у коаліцію щодо надання Україні західних танків. Країна доправила у Європу чотири Leopard і анонсувала постачання ще чотирьох.

За останні 12 місяців Оттава надала Києву військового спорядження на суму понад $1 млрд, зазначила The Globe and Mail. Окрім того, бюджет канадського уряду на 2023 рік передбачає новий кредит у розмірі $2,4 млрд для України.

Президент України Володимир Зеленський 4 квітня провів телефонні переговори із прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Вони обговорили нову фінансову допомогу Канади Україні та потреби ЗСУ перед наступом.