Кулеба пояснив, чому поки не вдалося підписати угоду про зону вільної торгівлі з Туреччиною

Кулеба: Переговори про ЗВТ із Туреччиною вперлися в найскладніший елемент
Фото: EPA
Туреччина є стратегічним партнером і другом України, зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Переговори про підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною тривають. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю газеті "День", опублікованому 28 грудня.

"Сидять переговірники, розмовляють один з одним. Там переговори вперлися в найскладніший елемент, найскладніші та найчутливіші позиції для обох країн, вони просто мають сісти і домовитися. Я скажу так. Чим кращою буде атмосфера в українсько-турецьких відносинах і на всіх інших напрямах, тим простіше буде остаточно домовитися про ЗВТ. І тому те саме засідання "квадриги" (формат одночасних зустрічей міністрів закордонних справ і міністрів оборони України й Туреччини. – "ГОРДОН") – це теж опосередкований внесок в успіх на переговорах щодо ЗВТ", – сказав міністр.

Він зазначив, що Туреччина є стратегічним партнером і другом України.

Президент Туреччини Реджеп Ердоган у листопаді 2018 року говорив, що Україна і Туреччина планують підписати угоду про ЗВТ до кінця 2018 року, проте цього не сталося. У серпні 2019 року він закликав фіналізувати процес підписання документа.

Посол України в Туреччині Андрій Сибіга в лютому цього року говорив, що угода про зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною готова на 95%. У липні Кулеба припустив, що угоду про зону вільної торгівлі між Україною та Туреччиною підпишуть 2020 року.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України 1 вересня заявило про перезавантаження переговорів із Туреччиною щодо угоди про зону вільної торгівлі.