Кулеба про білоруських опозиціонерів: Кордон України відкритий для громадян Білорусі, які хочуть перетнути його на законних підставах

Кулеба заявив, що, попри обмеження в'їзду іноземцям, для білорусів Україна зробить виняток
Фото: Людмила Островская / Facebook

Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Київ протидіятиме будь-яким спробам спецслужб Білорусі або Росії зіпсувати відносини між білоруським і українським народами.

Кордон України відкритий для громадян Білорусі, які хочуть перетнути його на законних підставах. Про це 8 вересня на своїй сторінці у Facebook заявив глава МЗС України Дмитро Кулеба, коментуючи вислання з Білорусі членів координаційної ради опозиції Антона Родненкова та Івана Кравцова.

"Попри обмеження щодо в'їзду іноземців український кордон відкритий для громадян Білорусі, які хочуть перетнути його на законних підставах. Водночас ми будемо жорстко протидіяти будь-яким спробам спецслужб Білорусі чи Росії використати цю нашу відкритість для того, щоб зіпсувати відносини між білоруським та українським народами", – підкреслив міністр.


У Білорусі з 9 серпня тривають масові акції протесту. Учасники демонстрацій вважають, що результати голосування на виборах президента сфальсифіковано. За офіційними даними, перемогу здобув чинний глава держави Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців. Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи демонстрували протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, зокрема з використанням світлошумових гранат, гумових куль і водометів. За час протестів затримали приблизно 10 тис. демонстрантів, сотні дістали травми і поранення. За офіційними даними, загинуло четверо учасників мітингів.

Уранці 7 вересня в Мінську невідомі затримали й вивезли опозиціонерку Марію Колесникову. Крім того, на зв'язок припинив виходити прессекретар координаційної ради Родненков, а також виконавчий секретар ради Кравцов.

8 вересня в Держприкордонкомітеті Білорусі повідомили, що Колесникова, Родненков і Кравцов проходили прикордонний контроль на білорусько-українському кордоні. Представник відомства Антон Бичковський стверджує, що Колесникову "випхали" з машини на кордоні, а Родненкову і Кравцову вдалося втекти в Україну. Жінку затримали.

У Держприкордонслужбі України підтвердили прибуття двох білоруських опозиціонерів, Колесникова на українську частину пункту пропуску не прибувала.

За даними ЗМІ, опозиціонерка порвала свій паспорт під час спроби її насильного вивезення з країни.

За словами заступника міністра внутрішніх справ України Антона Геращенка, Родненкова і Кравцова вислали в Україну насильно.