Кулеба: Путін знищує нашу енергетичну інфраструктуру, тому що хоче створити неможливі умови для життя українців. Це геноцид

Кулеба: Amnesty Inrernational недоговорює
Фото: EPA
Знищення росіянами енергетичної інфраструктури в Україні є не просто воєнним злочином, а геноцидом. На цьому наголосив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ефірі загальнонаціонального марафону, який транслював канал "1+1" 20 жовтня.

"Amnesty International теж недоговорює. Не хочу їх зайвий раз критикувати, але заради правди: [президент РФ Володимир] Путін же розстрілює і знищує нашу енергетичну інфраструктуру не тому, що він хоче створити неможливі умови для життя цивільних громадян, а тому, що він хоче створити неможливі умови для життя українців. І якщо перший випадок  воєнний злочин, то другий  це вже геноцид. І я переконаний, що коли війна закінчиться і ми комплексно ці злочини розглядатимемо в міжнародних судах, вони будуть чітко і недвозначно кваліфіковані як цілеспрямований геноцид проти українців як нації", – сказав міністр.

Amnesty Inrernational 20 жовтня заявила у Twitter, що вперше було оголошено про вимкнення електроенергії в Україні внаслідок незаконних атак Росії на цивільну інфраструктуру.

"Ми закликаємо до відповідальності всіх винних. Напади, єдиною метою яких є залякування цивільних осіб, є воєнними злочинами", – ідеться у повідомленні.

Контекст:

Останні тижні РФ масово обстрілює Україну. Із 10-го до 20 жовтня російські війська завдали приблизно 300 ударів із різних видів зброї по українських енергетичних об'єктах, повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко.

Унаслідок обстрілів в Україні пошкоджено приблизно 40% енергетичної інфраструктури, зазначали у Міністерстві енергетики 19 жовтня.

18 жовтня Зеленський закликав українців економити електроенергію у години пікових навантажень на енергосистему – із 17.00 до 23.00. Після того, як 19 жовтня окупанти атакували об'єкт енергетичної інфраструктури у Вінницькій області та завдали ракетного удару по Бурштинській ТЕС в Івано-Франківській області, в Україні почалися масові вимкнення електроенергії.

Удень 20 жовтня "Укренерго" зверталося до жителів Києва, Київської, Чернігівської, Черкаської, Житомирської областей із проханням терміново знизити споживання електроенергії.

Окрім того, заступник глави Офісу президента України Кирило Тимошенко просив українців обмежити використання електроенергії із 7.00 до 23.00.

21 жовтня вимкнення електроенергії можуть бути на всій території України, повідомили в "Укренерго".