Кулеба заявив, що не знає країн, які виступають проти надання Україні статусу кандидата в члени ЄС

Кулеба вважає, що немає раціональних аргументів проти входження України до проєкту інтеграції України з ЄС
Фото: EPA
Глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що не знає жодної країни, яка відкрито виступала б проти надання Україні статусу кандидата в члени ЄС.

Про це Кулеба сказав на брифінгу 16 травня у Брюсселі за підсумками участі у засіданні Ради ЄС із закордонних справ, захід транслювали у Facebook зовнішньополітичного відомства України.

"Я знаю країни, які виступають рішуче за ухвалення цього рішення. І я знаю ті, які все ще стежать за розвитком подій і ухвалять рішення ближче до дати. Важливо те, що три місяці тому ми навіть не говорили про це. А сьогодні ми вирішуємо, станеться це у червні чи пізніше, – зазначив Кулеба. – Це абсолютно інша динаміка, і ми проведемо час між зараз та кінцем червня, самітом ради, працюючи з країнами-членами, переконуючи їх”.

Глава МЗС додав, що зараз "унікальний політичний момент", коли громадська думка і в Україні, і в країнах – членах ЄС "рекордно висока на користь подальшої європейської інтеграції України".

"Ми не говоримо про негайне членство, але ми вважаємо, що немає раціональних аргументів проти входження України до проєкту інтеграції України з ЄС, надавши їй статус кандидата у ЄС", – зазначив Кулеба.

У Євросоюзі одержали всю заповнену Україною анкету-опитувальник, необхідну для набуття статусу кандидата на членство в ЄС, повідомив 16 травня єврокомісар із питань розширення та політики добросусідства Олівер Варгеї.

За його словами, зараз Єврокомісія готує висновок для Європейської ради за заявкою України – наскільки країна відповідає копенгагенським критеріям та чи варто їй надавати статус кандидата.

Верховний представник ЄС із питань закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що Єврокомісія надасть висновок "дуже швидко".

Таку думку він висловив на пресконференції 16 травня за підсумками засідання Ради ЄС у Брюсселі, яке транслювали на сайті Євроради.

"Я кажу "дуже швидко", тому що такі процедури тривають роки. Перші два кроки – передання опитувальника, відповідь на опитувальник та вивчення, щоб подати думку комісії – у випадку України відбуваються зі швидкістю світла, як порівняти з іншими процесами", – наголосив Боррель.

Контекст:

28 лютого, після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу. Президент України Володимир Зеленський заявив, що в умовах, які склалися, розраховує на приєднання до блоку за спеціальною процедурою.

Європейський парламент підтримав надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС. Згодом відбувся неформальний саміт лідерів ЄС, де було ухвалено рішення, яке, як вважають у МЗС України, свідчить про те, що Україна буде членом ЄС.

Опитувальник, необхідний для визначення готовності держави, яка подала заявку на членство в ЄС, розпочинати переговори про вступ, Зеленському під час візиту до Києва 8 квітня передала глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн. За 10 днів Україна передала відповіді на першу частину опитувальника. 9 травня Зеленський повідомив, що Україна підготувала другу частину.

Засідання Європейської ради, на якому ухвалюватимуть рішення про статус України, відбудеться у червні. Україна розраховує дістати позитивну відповідь щодо статусу кандидата в члени ЄС, зазначив президент.