Кулеба заявив, що санкції США проти групи громадян України не вплинули на відносини між країнами

Кулеба: Жодних підстав вважати, що Україна як держава втручалася у внутрішні справи США, немає
Фото: EPA
Україна як держава ніколи не втручалася у внутрішні справи США, а санкції у зв'язку зі спробою впливати на американські вибори було введено проти окремих фізичних осіб, підкреслив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Після введення санкцій проти групи українських громадян якогось напруження у відносинах між Україною та США не помітно. Про це на брифінгу 14 січня розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Щодо якогось напруження у двосторонніх відносинах, то ні, ми його не відчуваємо, тому що, хочу наголосити, жодних підстав вважати, що Україна як держава втручалася у внутрішні справи США, немає. Цього не було, цього немає, цього ніколи не буде. Дії окремих осіб мають розглядатися і вирішуватися як дії окремих фізичних осіб. Хочу підкреслити, що США в усій комунікації з цього питання наголошують, що у них є підстави підозрювати цих людей у діях в інтересах Російської Федерації, а не України. Це дуже важливо", – заявив міністр.

Він зазначив, що люди, які хотіли втручатися у внутрішні справи іншої країни, мали усвідомлювати ймовірні наслідки своїх дій.

"Що стосується американських санкцій, я вже висловлювався ще до їх запровадження, що будь-яка людина, яка хоче так чи інакше вплинути на внутрішньополітичні процеси у США, зрештою буде вимушена нести за це відповідальність, тому що США дуже жорстко і принципово ставляться до таких речей. Люди, які намагалися це робити, мали усвідомлювати наслідки подібних кроків", – заявив Кулеба.

11 січня США включили до списку санкцій щодо України 11 фізичних осіб і організацій. Під санкції потрапило семеро громадян України. Це, зокрема, колишній прокурор Генпрокуратури України Костянтин Кулик, бізнесмен-утікач, екснардеп Олександр Онищенко, нардеп від "Слуги народу" Олександр Дубінський, колишній український дипломат і політолог Андрій Теліженко.

За повідомленнями мінфіну США, ці фізособи пов'язані з народним депутатом України Андрієм Деркачем, щодо якого США ввели санкції у вересні 2020 року "за спроби вплинути на президентські вибори у США 2020 року". Разом із Деркачем санкції ввели ще проти трьох росіян – Артема Ліфшиця, Антона Андрєєва і Дар'ї Асланової, співробітників російського "Агентства интернет-исследований" (більш відомого як "фабрика тролів").

Дубінський заперечує, що спільно з Деркачем намагався вплинути на президентські вибори у США. 

Деркач у травні, червні, липні та вересні опублікував чотири партії записів нібито телефонних переговорів п'ятого президента України Петра Порошенка, які той вів у 2015–2016 роках із різними політиками. Зокрема, було опубліковано нібито записи розмов із президентом РФ Володимиром Путіним і нині обраним президентом США Джо Байденом.

На записах люди з голосами, схожими на голоси Порошенка і Байдена, зокрема, обговорювали відставку тодішнього генерального прокурора Віктора Шокіна та отримання Києвом кредитних гарантій від США на суму $1 млрд. Деркач вважає, що Байден міг тиснути на керівництво України.

У США 3 листопада 2020 року відбулося основне голосування на виборах президента. На посаду претендувало понад 10 кандидатів, головними конкурентами стали республіканець, чинний глава Білого дому Дональд Трамп і демократ Байден. 7 січня Конгрес США затвердив Байдена переможцем президентських виборів. Він здобув 306 голосів вибірників, Трамп – 232. Інавгурація нового президента США має відбутися 20 січня.