Кулеба закликав Захід скасувати обмеження на удари по цілях у РФ: Вони можуть реально пришвидшити завершення війни

Кулеба пояснив, які об'єкти у РФ хоче уразити Україна
Фото: mfa.gov.ua

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Захід дозволити Україні завдавати ударів по території країни-агресора РФ. Про це він сказав на засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС 22 липня, у якому брав участь в онлайн-форматі, його цитує сайт МЗС.

Він наголосив на потребі "відкинути ірраціональні страхи" щодо українських ударів по легітимних військових цілях на російській території, зокрема по місцях концентрації російських військ і техніки, військових аеродромах, складах озброєння й логістичних центрах.

"Ці удари є повністю правомірними з точки зору міжнародного права й можуть реально пришвидшити завершення війни. Деякі рішення із цього приводу вже були ухвалені. Вони допомогли нам зірвати російський наступ на Харків. Нам потрібно зробити подальші кроки й розширити зону застосування", – зазначив Кулеба.

Контекст:

У Міноборони України підтверджували в лютому 2023 року, що зобов'язалися не застосовувати зброї, яку надали партнери, для ударів по території РФ. Однак 1 травня 2024 року глава МЗС Латвії Байба Браже повідомила, що деякі країни зняли цю заборону. Представники низки країн підтримали надання Україні права бити західною зброєю по території РФ відповідно до міжнародного права. Зокрема, про це заявили в Польщі, Франції, Чехії, Нідерландах, Швеції, Канаді, Великобританії.

США дозволили Україні бити по прикордонних районах РФ боєприпасами GMLRS і артилерією, але не далекобійними ракетами ATACMS, повідомили в Білому домі.

The Washington Post написала 21 червня, що дозвіл Україні уражати цілі в Росії за допомогою американської зброї зменшив кількість ракетних обстрілів Харкова, але не зупинив літаків, які скидають плануючі бомби. За даними ЗМІ, США обмежили Україну стрільбою на відстань менше ніж 100 км від кордону.

Президент України Володимир Зеленський неодноразово наголошував, що потрібні "далекобійні рішення" проти аеродромів, на яких стоять військові літаки, котрі країна-агресор РФ застосовує для атак корегованими авіабомбами.

Міністр закордонних справ Великобританії Девід Леммі в інтерв'ю "Європейській правді", яке опублікували 12 липня, заявив, що королівство розмірковує стосовно дозволу для України бити далекобійними ракетами Storm Shadow по військових цілях на території РФ.

Того самого дня в Пентагоні припустили, що США можуть зняти обмеження для України на удари американською зброєю вглиб території Росії.