Кузьмук про звинувачення Матіоса: Нинішні прокурори щодня когось називають. Ну й сенс? Бігати мені по судах? Це нижче за мою гідність

Кузьмук: У машині увімкнено приймач. І чую ласкавий голос Матіоса, що я ще й фігурант. Приїжджаю до виборців, кажу: "Здрастуйте, я фігурант!"
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

У травні 2016 року головний військовий прокурор України Анатолій Матіос заявив, що п'ять екс-міністрів оборони країни, зокрема й Олександр Кузьмук, незаконно розпродавали військове майно і розформовували військові частини. Кузьмук в інтерв'ю головному редактору видання "ГОРДОН" Олесі Бацман сказав, що кожен міністр оборони "робив усе, що від нього залежало, на кожному етапі" з урахуванням особливостей і покладених на нього завдань.

Екс-міністр оборони України Олександр Кузьмук в ефірі програми "БАЦМАН" головного редактора видання "ГОРДОН" Олесі Бацман на каналі "112 Україна" заявив, що після звинувачень головного військового прокурора України Анатолія Матіоса самого Кузьмука жодного разу не викликали у прокуратуру для давання пояснень.

"Я абсолютно нічого не знаю. Ніхто мене не питав. І ніхто не запрошував. Узагалі, цікаво було. Я балотуюся кандидатом у народні депутати у Дніпропетровській області. Їду на зустріч із виборцями. У машині увімкнено приймач. І чую ласкавий голос Матіоса, що я ще й фігурант. Приїжджаю до виборців, кажу: "Здрастуйте, я фігурант!" Розумієте, я настільки впевнений... Це або сплановано було, або бажане за дійсне, або щось треба було говорити. Я обмінявся з колегами, міністрами оборони. Вони були в такому самому розгубленому стані. Нехай запрошує, нехай з'ясовує", – сказав Кузьмук.

Він зазначив, що не бачить причин подавати позов проти Матіоса.

"За що подавати? Мене жодного разу до прокуратури не викликали. Нинішні прокурори щодня когось називають. Ну й сенс? Бігати мені по судах? Це нижче за мою гідність. Я знаю, і не тільки я, а всі, хто зі мною служив, сотні тисяч людей, що цього не могло бути. Як і щодо інших міністрів оборони. Кожен міністр робив усе, що від нього залежало, на кожному етапі, з урахуванням особливостей та завдань, які на нього покладали. А вони різні", – заявив екс-міністр.

Кузьмук: В армії "ЛДНР" із 10 осіб – дев'ятеро українців і один російський офіцер. Два військові училища, у Луганську та Донецьку, уже проводять випуск офіцерів. Читайте повну версію інтерв'ю

У травні 2016 року Матіос заявив, що п'ять міністрів оборони країни, зокрема Кузьмук, протягом останніх 15 років незаконно розпродавали військове майно, а також розформовували військові частини, що суттєво послабило обороноздатність країни.

Кузьмук був міністром із 1996-го до 2001 року і з вересня 2004-го до лютого 2005-го. У 2007-му обіймав посаду віце-прем'єр-міністра, який опікується діяльністю силових відомств. Також був народним депутатом трьох скликань.

Із 11 березня 2010 року до 24 лютого 2014 року – позаштатний радник тодішнього президента України Віктора Януковича. У 2014 році в.о. президента України Олександр Турчинов також призначав Кузьмука своїм позаштатним радником із питань оборони.