Лещенко в "Укрзалізниці" мав боротися з корупцією, а вона досягла вершин Евересту – нардеп Бондарєв

Костянтин Бондарєв: Це перепризначення обурило всіх народних депутатів!
Фото: censor.net

Щоб позбавити "Укрзалізницю" катастрофічної корупції та вивести компанію з кризи, їй потрібен менеджмент із відповідною освітою й досвідом роботи, заявив у ефірі телеканала "Україна 24" народний депутат від "Батьківщини", член тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з питань "Укрзалізниці" Костянтин Бондарєв.

"Є дві основні проблеми в цій компанії. "Укрзалізниця" потерпає від того, що немає нормального менеджменту професійного з відповідною освітою та досвідом. Менеджменту, який міг би сформулювати план проведення реформ. Інша складова – це рівень корупції, який сьогодні сягає вершин Евересту взагалі за розмірами", – заявив Бондарєв.

Політик повідомив, що ТСК передала в Кабінет Міністрів свої рекомендації щодо подолання кризи в "Укрзалізниці". Автори звернення вважають, що необхідно повністю змінити підхід до вимог, за якими призначають керівництво компанії.

"За останні п'ять років 90% менеджменту компанії – тимчасові виконувачі обов'язків. Я вам дуже цікавий факт наведу. Під час засідання ТСК ми запросили вже нового керівника компанії і запитали, чи має він план реформи. Він сказав: ні, мене призначили тільки на чотири місяці, і якщо потім перепризначать, то тоді я і буду займатися майбутніми реформами, а зараз ми вирішуємо питання "сьогодні на сьогодні". На запитання, чи має він план виходу підприємства з кризи, він нічого не відповів", – сказав нардеп.

Він переконаний, що нинішнє керівництво "Укрзалізниці" і не планує виконувати постанову уряду щодо реформи компанії. Також нардепи здивовані спробою Міністерства інфраструктури знову призначити Сергія Лещенка до наглядової ради "Укрзалізниці", зазначив Бондарєв.

"Це перепризначення обурило всіх народних депутатів! Після цього, під час запитань до уряду, прем'єра запитували, чому журналісти повинні працювати в цій компанії? Що вони там роблять? Узагалі, які досягнення пана Лещенка, щоб продовжити йому контракт і платити по 300 тис. грн щомісяця за бездіяльність? Саме його функцією було боротися з корупцією, і він узагалі не зробив нічого! Ніяких пропозицій взагалі ми не чули за ті останні кілька років, коли він отримував там заробітну плату", – підкреслив політик.

Контекст:

"Укрзалізниця" – публічне акціонерне товариство, 100% акцій якого належать державі. За підсумками 2020 року "Укрзалізниця" отримала чистих збитків у розмірі майже 11,9 млрд грн, фінансові зобов'язання компанії 2020 року зросли більше ніж на 1 млрд грн – до 58,3 млрд грн, повідомляла пресслужба компанії.

Верховна Рада на засіданні 27 січня 2021 року створила тимчасову слідчу комісію з перевірки й оцінки стану акціонерного товариства "Укрзалізниця". До складу ТСК увійшло 13 народних депутатів, головою обрали Гришина. ТСК 9 вересня визнала, що "Укрзалізниця" опинилася у критичному стані через корупцію і непрофесіоналізм керівництва.

Лещенка призначили членом наглядової ради "Укрзалізниці" наприкінці 2019 року. Він подавав у НАЗК інформацію, згідно з якою за травень 2021 року він отримав зарплату як член наглядової ради "Укрзалізниці" в розмірі 332 тис. грн. Торік середня місячна зарплата Лещенка становила приблизно 210 тис. грн.

Кабінет Міністрів України не продовжив контрактів із головою наглядової ради компанії "Укрзалізниця" Шевкі Аджунером і членами наглядової ради Сергієм Лещенком, Андреасом Матьє і Олегом Журавльовим. Про це пресслужба "Укрзалізниці" повідомила 21 вересня.

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков подав на розгляд Кабінету Міністрів України кандидатури на посади нових членів наглядової ради "Укрзалізниці", серед них – Лещенко.

29 вересня розпочався конкурс із добору незалежних членів наглядової ради "Укрзалізниці", документи можна подавати до 29 жовтня (до 16.45).