Лідером президентського рейтингу є Зеленський, у другому турі йому поступаються всі конкуренти – опитування

Про намір голосувати на виборах 31 березня повідомили 84% опитаних
Фото: ЕРА

Соціологічне дослідження, проведене Київським міжнародним інститутом соціології, Центром Разумкова та Соціологічною групою "Рейтинг", засвідчило, що найбільший антирейтинг серед кандидатів у президенти України має чинний глава держави Петро Порошенко. За нього за жодних обставин не збираються голосувати 49,3% тих, хто піде на вибори.

Якби вибори президента України відбувалися в першій половині березня, їх би виграв шоумен Володимир Зеленський. Про це свідчать результати спільного соціологічного дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), Центром Разумкова та Соціологічною групою "Рейтинг".

Про свою готовність узяти участь у голосуванні 31 березня повідомили 84% респондентів.

Серед тих, хто піде на вибори і визначився з вибором, за Зеленського проголосували б 27,7%. У його найближчих конкурентів – лідера партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко та чинного глави держави Петра Порошенка – відповідно 16,6% та 16,4%.

До числа електоральних лідерів також входять, згідно з дослідженням, екс-міністр оборони Анатолій Гриценко (9,7%), позафракційний нардеп Юрій Бойко (8,4%), лідер Радикальної партії Олег Ляшко (5,3%), нардеп від Опозиційного блоку Олександр Вілкул (4%), екс-начальник Головного управління військової розвідки Міноборони, екс-голова Служби безпеки України Ігор Смешко (3,7%).

Моделювання другого туру президентських виборів демонструє, що Зеленський перемагає як у парі з Порошенком (39% проти 18%), так і з Тимошенко (34% проти 21%). Якщо у другий тур вийдуть Тимошенко та Порошенко, українці виберуть лідера "Батьківщини".

Опитування засвідчило, що антирейтинг кандидатів у президенти очолює Порошенко. За нього за жодних обставин не проголосує 49,3% тих, хто піде на вибори. На другому місці антирейтингу – Тимошенко (28,5%).

Соцопитування проводили з 5-го до 14 березня на всій території України, окрім окупованої. Опитано 15 тис. українців віком 18 років і старших. Похибка вибірки не перевищує 0,8%.

Вибори президента в Україні призначено на 31 березня 2019 року. Виборча кампанія стартувала 31 грудня 2018 року. 8 березня Центрвиборчком затвердив остаточний список із 39 кандидатів у президенти.

Згідно з опитуванням КМІС, проведеним із 14-го до 22 березня, Зеленський здобув би на виборах президента 32,1% голосів, Порошенко – 17,1%, Тимошенко – 12,5%.