"Лист про відрядження – потім". Український нардеп-військовий на відео повідомив, що йде в РФ до сил оборони

Нардеп Костенко у військовій формі на відео звернувся до спікера парламенту Стефанчука
Скріншот: Роман Костенко / Facebook

Секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, нардеп від "Голосу" Роман Костенко повідомив 12 серпня у Facebook, що приєднається до сил оборони України, які ведуть бойові дії на території країни-агресора РФ.

Депутат на опублікованому відео звернувся до спікера парламенту Руслана Стефанчука.

"Руслане Олексійовичу, я зараз знаходжуся перед РФ. Вибачте, що вже без дозволу. Але все-таки піду туди, разом з нашими силами оборони. А потім уже напишу лист про відрядження. Слава Україні!" – сказав Костенко.

Костенко народився 1983 року. Закінчив Одеський інститут Сухопутних військ (спеціальність – "бойове застосування та управління діями підрозділів Сухопутних військ").

У 2005–2008 роках служив у 79-й окремій десантно-штурмовій бригаді в Миколаєві, був командиром взводу, потім – заступником командира роти. Потім перевівся в СБУ, служив у Центрі спеціальних операцій "А" ("Альфа"). Був заступником начальника відділу "Альфа" управління СБУ в Миколаївській області.

У 2014–2019 роках брав участь у бойових діях на сході України, зокрема в боях за донецький аеропорт (захисників аеропорту прозвали "кіборгами").

2019 року його обрали нардепом від партії "Голос". Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року Костенко поєднує роботу нардепа із захистом України від окупантів на фронті.

Контекст:

6 серпня в РФ заявили про спробу ЗСУ атакувати кордон з Росією в Курській області, після цього в регіоні тривають бої.

8 серпня Костенко заявив, що операція сил оборони України в Курській області РФ добре спланована і стала раптовою для окупантів.

ЗМІ писали, що Росія перекинула в Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також з Донецької області України.

З 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції. 12 серпня влада Бєлгородської області оголосила евакуацію одного з районів, який межує з Україною.

Нелегітимний російський президент Володимир Путін висунув вимогу до міноборони РФ, щоб із Курської області "витиснули супротивника". Йому доповіли 12 серпня, що "під контролем противника 28 населених пунктів", а "глибина проникнення на територію Курської області – 12 км, ширина по фронту – 40 км".

12 серпня президент України Володимир Зеленський уперше повідомив, що сили оборони проводять операцію в Курській області. За словами головкома ЗСУ Олександра Сирського, під контролем України – приблизно 1 тис. км&³2; території РФ.