Зеленський: Катастрофа "Курська" – символічний початок правління Путіна. Зараз видно, що є фіналом для нього. І теж Курськ

Операції України в Курській області – це питання безпеки, звільнення прикордоння від російських військових, зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua

Україна контролює приблизно 1 тис. км² території Курської області, звідки, зокрема, країна-агресор РФ обстрілювала Сумську область. Про це 12 серпня у вечірньому відеозверненні, яке опублікували у Facebook Офісу президента, повідомив глава Української держави Володимир Зеленський.

Він розповів, що сьогодні на засіданні ставки верховного головнокомандувача була доповідь головкома ЗСУ Олександра Сирського "по фронту і всіх ключових оборонних напрямках".

"А також щодо операції в Курській області – генерал Сирський доповів, що контролюється близько 1 тис. км&³2; у Курській області. Це, зокрема, райони, з яких російська армія завдавала ударів по нашій Сумській області. Станом на сьогодні і від 1 червня це вже майже 2100 обстрілів території Сумської області. Тому наші операції – суто безпекове питання для України: звільнення прикордоння від російських військових", – наголосив Зеленський.

Він також висловив подяку військовим, які поповнюють обмінний фонд для України. Президент доручив структурам, які займаються обмінами (ГУР, СБУ і МВС), надати чітку стратегію повернення українців із російського полону.

"Ми бачимо, як Росія за часів [нелегітимного президента Володимира] Путіна насправді рухається: 24 роки тому була катастрофа "Курська" – символічний початок його правління, зараз видно, що є фіналом для нього. І теж Курськ. Катастрофа його війни, – вказав Зеленський. – Так завжди буває з тими, хто зневажає людей та будь-які правила. Росія принесла війну іншим, тепер це повертається додому".

Контекст:

6 серпня в РФ заявили про нібито спробу ЗСУ атакувати кордон з Росією в Курській області, після цього в регіоні тривають бої.

8 серпня секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, нардеп від "Голосу" Роман Костенко заявив, що операція сил оборони України в Курській області РФ добре спланована і стала раптовою для окупантів.

ЗМІ писали, що Росія перекинула в Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також з Донецької області України.

З 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції. 12 серпня влада Бєлгородської області оголосила евакуацію одного з районів, який межує з Україною.

Путін висунув вимогу до міноборони РФ, щоб із Курської області "витиснули противника". Йому доповіли 12 серпня, що "під контролем противника 28 населених пунктів", а "глибина проникнення на територію Курської області – 12 км, ширина по фронту – 40 км".

12 серпня Зеленський уперше повідомив, що сили оборони проводять операцію в Курській області. За словами Сирського, під контролем України приблизно 1 тис. км&³2; території РФ.