Люди, які їхали відпочивати з України у Крим, прямували в коронавірусне пекло – Кулеба

Кулеба: За нашою інформацією, у Криму різко підскочили показники захворюваності на коронавірус
Фото: EPA

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що рішення про закриття в'їзду і виїзду з окупованого Росією Криму було непростим, воно обумовлено зростанням захворюваності на COVID-19 на півострові.

У забороні в'їзду і виїзду з окупованого Росією Криму до кінця серпня немає жодної політики, це питання охорони здоров'я. Про це в інтерв'ю "Українському радіо" 14 серпня заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"За нашою інформацією, у Криму різко підскочили показники захворюваності на коронавірус. А паралельно ми бачимо, як туристичний сезон входить у пікову фазу і буквально щодня зростала кількість громадян, які рухалися з материкової території України у Крим із метою відпочинку. Ці люди в буквальному сенсі прямували в "коронавірусне пекло" і максимально створювали для себе ризики захворювань", – вважає міністр.

За його словами, закриття КПВВ ініціювало Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, і це рішення було складним.

"Наскільки я розумію мотиви колег, які ініціювали це рішення, то вони керувалися виключно міркуваннями захисту здоров’я громадян", – зазначив Кулеба.

На думку міністра, розмови про те, що рішення про закриття КПВВ ускладнило життя людям і дало Росії привід говорити про порушення прав кримчан, безпідставні.

"Життя людям ускладнила Росія у 2014 році спробою незаконної анексії Криму, це по-перше. По-друге, навіть якщо ми з вами перетворимося на янголів, сидітимо і сипатимо людям на голову манну небесну, Росія все одно заявлятиме про порушення прав людей, тому що манна падає їм на голову, а не в руки. І до цього треба спокійно ставитися", – підкреслив Кулеба.

8 серпня на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України було ухвалено рішення заборонити з 8.00 9 серпня до 8.00 30 серпня в'їзд і виїзд з окупованого Криму для запобігання поширенню COVID-19. Пропускати мають тільки окремі категорії громадян.

12 серпня глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вимагав від Кабінету Міністрів України переглянути рішення щодо тимчасового закриття контрольних пунктів в'їзду і виїзду на адмінкордоні анексованого Криму із Херсонською областю.