Лукашенко заявив, що "мільйони українців" вимолюють шматок хліба, а "олігархи ешелонами вивозять чорнозем"

Лукашенко повторив пропагандистський меседж про Україну
Фото: president.gov.by
Олександр Лукашенко, який називає себе президентом Білорусі, 26 травня під час зустрічі з парламентаріями, членами конституційної комісії і представниками органів державного управління в Овальному залі Будинку уряду Білорусі згадав про Україну, повідомляє hromadske.

"Мільйони українців стоять на західному кордоні, вимолюючи шматок хліба, а олігархи ешелонами вивозять чорнозем", – сказав він.

Лукашенко повторив меседж, який розповсюджує кремлівська пропаганда. Про те, що "знаменитий український чорнозем і ліс залізничними ешелонами вивозять за кордон", у квітні, не наводячи жодних підтверджень і доказів своїх слів, заявляв секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев.

Таку заяву 2018 року робив президент Росії Володимир Путін, критикуючи Угоду про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Він тоді сказав, що в разі дозволу вивозити з України ліс-кругляк за три-чотири роки в Україні "ліси всі винищать". "Ще зараз чорнозем вивозити почнуть. І більше нічого не залишається", – сказав тоді глава Кремля.

Водночас із 2015 року в Україні діє 10-річний мораторій на експорт усієї необробленої деревини, окрім сосни. У ЗМІ іноді з'являються публікації про контрабанду української деревини в ЄС, але ЗМІ також повідомляють про контрабанду російського лісу за кордон. Наприклад, у лютому 2021 року "Российская газета" написала, що у РФ зупинили великий канал контрабанди лісу в Китай. Правоохоронці встановили, що контрабандисти вивезли в сусідню країну лісоматеріалів на суму 43 млн руб. ($559 тис.). Експорту ще 26 тис. м&³3; деревини вартістю 380 млн руб. ($4,9 млн) вдалося запобігти.

Фейк про вивезення "знаменитого українського чорнозему" за кордон також періодично озвучують у російському інформаційному просторі. Канал "Настоящее время" 2016 року розповів, як фермер із Харківської області Сергій Каратан дав інтерв'ю про врожай. Він думав, що спілкується з українськими журналістами й говорив про проблеми села, але насправді його висловлювання використали в сюжеті телеканала "Россия 1" як ілюстрацію того, як з України ешелонами вивозять чорнозем, а фермери банкрутують один за одним. "Вони кажуть, що вивозять землю ешелонами. Це сон рябої кобили. Вони й мене підтягували: "Покажи який-небудь кар'єр, де копають землю". А я кажу: "Та ніхто нічого в нас не копає й нікуди не возить", – розповів про спілкування з російськими журналістами Каратан.