Лукашенко заявив, що в Україні створили другий центр для роботи проти Білорусі

Лукашенко: Ми його, цей центр, бачимо
Фото: ЕРА

За словами Олександра Лукашенка, до центрів із розгойдування ситуації в Білорусі, які нібито створені в низці країн, зокрема в Україні, причетні американці.

В Україні створено вже другий центр для роботи проти Білорусі. Про це 13 листопада заявив політичним оглядачам Білорусі та зарубіжжя Олександр Лукашенко в інтерв'ю, яке цитує сайт президента.

"Ми бачимо, хто сьогодні намагається зіграти на радикалізацію того, що відбувається у Білорусі. Тобто справа не у внутрішній ситуації. Нас розгойдують з усіх боків... І я ось кажу: Польща, Польща. Адже ми ж знаємо, хто в цих центрах сидить – американці, до єдиної людини, і, на жаль, створили другий центр в Україні. Для роботи проти Білорусі. Але ми його, цей центр, бачимо", – сказав Лукашенко.

Він зазначив, що на кордоні з Україною білоруські силовики затримували чотирьох "анархістів", а також "знайшли величезний схрон, де вже не стрілецька зброя, гранатомети лежали".

У Білорусі від 9 серпня не вщухають масові акції протесту незгодних із результатами голосування на виборах президента. За офіційними даними, перемогу в них здобув на той момент президент Олександр Лукашенко, за якого проголосувало 80,1% виборців (він керує країною з 1994 року). Друге місце з 10,1% голосів посіла опозиціонерка Світлана Тихановська. Водночас альтернативні екзитполи засвідчили протилежну картину – впевнену перемогу Тихановської.

Білоруські силовики жорстко розганяли мітинги, використовуючи світлошумові гранати, гумові кулі і водомети. За час протестів сотні демонстрантів дістали травми і поранення, є загиблі.

Лукашенко 23 вересня обійняв посаду президента. Уперше в історії Білорусі церемонію інавгурації не анонсували і не транслювати по телебаченню. Низка держав, зокрема США, Великобританія, Канада, Німеччина, Латвія, Литва, Норвегія, Польща, Данія, Україна та Чехія, не визнала інавгурації Лукашенка.

Після початку протестів за межі Білорусі виїхала більшість активних опозиціонерів. Зокрема, Тихановська попрямувала в Литву.

Після початку протестів Лукашенко неодноразово звинувачував іноземні держави, зокрема Польщу, Литву й Україну, у підтримці мітингувальників. Він стверджував, що Україна разом зі США, Польщею, Литвою і Чехією 10 років готувалася "до нинішнього часу "Ч".

Із 1 листопада Білорусь закрила кордон з усіма сусідніми країнами, крім Росії.