Луценко: Коломойського допитали у справі "ПриватБанку"

"ПриватБанк" націоналізували у грудні 2016 року
Фото: EPA

Генпрокурор України Юрій Луценко розповів про допит у справі "ПриватБанку" його колишнього власника Ігоря Коломойського та низки українських посадовців.

Генпрокуратура допитала низку українських посадовців і бізнесменів у справах, пов'язаних із "ПриватБанком". Про це в інтерв'ю LB.ua сказав генпрокурор України Юрій Луценко.

Зокрема, він зазначив, що правоохоронці допитали голову Нацбанку України Валерію Гонтареву і її заступницю Катерину Рожкову.

"Ігор Валерійович (екс-співвласник "ПриватБанку" Ігор Коломойський.  – "ГОРДОН") також був допитаний. Приїздив у посольство України. Щоб довго не шукати, декілька місяців тому був допитаний ще й Боголюбов (екс-співвласник "ПриватБанку" Геннадій Боголюбов. – "ГОРДОН"), інші керівники "ПриватБанку", – сказав Луценко.

Він додав, що прокуратура допитала екс-прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, екс-главу Адміністрації Президента України Бориса Ложкіна і прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

"Ми ведемо величезну кількість допитів... У багатьох обставинах, пов'язаних із "Приватом", – сказав генпрокурор.

Згідно з рішенням уряду від 18 грудня 2016 року, держава на 100% стала власником "ПриватБанку". Після цього екс-власники банку, а також пов'язані з ними офшори та фізичні особи почали подавати десятки позовів в українські суди, у яких оскаржують процедуру націоналізації і вимагають компенсацій за пов'язані з нею фінансові втрати.

19 грудня 2017 року Високий суд Англії видав наказ про всесвітній арешт активів Коломойського і Боголюбова та шести компаній, які їм, імовірно, належать або є під їхнім контролем. Рішення ухвалили за позовом "ПриватБанку" до колишніх власників.

Суду надали докази, які доводять, що Коломойський і Боголюбов вивели з "ПриватБанку" приблизно $2 млрд шляхом проведення низки незаконних операцій, зазначили у фінустанові.

16 січня 2018 року стали відомі результати незалежного розслідування компанії Kroll. Аудит підтвердив, що "ПриватБанк" був "об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій" як мінімум протягом 10 років до націоналізації, що призвело до завдання банку збитків щонайменше у розмірі $5,5 млрд. У результатах розслідування зазначали, що всередині "ПриватБанку" існувала тіньова банківська структура, яка керувала корпоративним кредитним портфелем пов'язаних осіб. Згідно з розслідуванням, до націоналізації в грудні 2016 року понад 95% корпоративного кредитного портфеля було надано сторонам, пов'язаним із колишніми акціонерами і групами афілійованих із ними осіб.

Один з екс-власників "ПриватБанку" Ігор Коломойський назвав результати розслідування "маячнею, яку немає сенсу коментувати".