Луценко: Надю, якщо ви так хотіли завершити цю війну, треба було підірвати Захарченка, а не Верховну Раду і Кабмін

Луценко Савченко: Ви зброю, одержану від терористів, відправили до Києва для розстрілу мирних людей із мінометів
Фото: gp.gov.ua

Генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що позафракційний нардеп України Надія Савченко отримувала зброю від терористів "ДНР", ватажком яких є Олександр Захарченко.

Генпрокурор України Юрій Луценко на засіданні регламентного комітету Верховної Ради зачитав фрагмент матеріалів кримінального провадження про спробу повалити конституційний лад в Україні шляхом теракту, у якому, за твердженням слідства, фігурує позафракційний нардеп Надія Савченко. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"Савченко розповідає з Рубаном (глава "Офіцерського корпусу" Володимир Рубан. – "ГОРДОН") поруч з автомобілем із першою партією зброї: "Вони зміцнилися. Так, вони відчувають, що в них усе виходить краще, ніж у Луганська. Тобто лад вони тримають. Зрозуміло, що не всі задоволені, але все ж. Місто світиться, нас покатали, показали типу видимість "усе добре". У всьому іншому: вони розуміють, що Росія їх усе одно буде віддавати в Україну, тобто геополітично ніяк не зростеться, що вони залишаться практично незалежними або з Росією. Вони, поки Петя (президент України Петро Порошенко.  – "ГОРДОН"), не хочуть назад. Тобто їхнє (терористів. – "ГОРДОН") прохання – міняйте владу. Вони готові все що треба зі свого боку зробити і готові говорити з тобою, офіцере, і з тобою", – процитував Луценко матеріали справи.

Він додав, що Савченко потрібно було "підірвати" ватажка терористів "ДНР" Олександра Захарченка.

"Надю, якщо ви так хотіли закінчити цю війну, треба було підірвати Захарченка, а не Верховну Раду й уряд. Але ви зброю, одержану від терористів, відправили в Київ для розстрілу мирних людей із мінометів, для знищення конституційних органів влади, створення хаосу і подальшого узгодження з терористами їхнього наступу на Донбас", – сказав генпрокурор.

15 березня Луценко вніс у Раду подання на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Савченко. Він заявив, що нардеп планувала теракт у будівлі Верховної Ради.

17 березня нардеп заявила, що знала про прослуховування і про те, що проти неї готують провокацію.

Сьогодні регламетний комітет визнав подання генпрокурора щодо Савченко обґрунтованими та законними.

Рубана затримали 8 березня в контрольному пункті "Майорське" в Донецькій області за нелегальне перевезення великої партії зброї, захованої в меблях, на підконтрольну Києву територію.

9 березня йому оголосили підозру за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю), ч. 1 ст. 14 (готування до злочину), ч. 3 ст. 258 (терористичний акт) Кримінального кодексу та заарештували на 60 діб без права виходу під заставу. Захист оскаржив це рішення, але Апеляційний суд Києва залишив Рубана під вартою.

За даними СБУ, Рубан планував обстріл із мінометів і гранатометів будівель Верховної Ради та Адміністрації Президента, а також збройні напади на житло президента Петра Порошенка, глави МВС Арсена Авакова, екс-прем'єр-міністра Арсенія Яценюка та секретаря РНБО Олександра Турчинова.