Луценко заявив, що ініціює введення обов'язкового подання електронних декларацій секретними агентами НАБУ

Луценко заявив, що необхідно напрацювати план відновлення законності в діяльності НАБУ
Фото: Юрій Луценко / Facebook

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що до законодавства про Національне антикорупційне бюро необхідно внести зміни, які усунуть проблему найму негласних співробітників НАБУ.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив про необхідність закріпити на законодавчому рівні запровадження обов'язкового електронного декларування для негласних агентів Національного антикорупційного бюро. Про це глава ГПУ сказав на прес-конференції 12 грудня, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Зараз є можливість... напрацювати план відновлення законності в діяльності НАБУ. Одним із елементів цього плану буде внесення цього тижня проектів змін до закону, які знімуть проблему найму негласних штатних співробітників, а також подання ними декларацій", – заявив Луценко.

Він додав, що негласні співробітники НАБУ раніше взагалі не подавали декларацій, за якими можна було б простежити їхні доходи і видатки.

Генпрокурор також заявив, що пропонує директору НАБУ Артему Ситнику зустрітися і розробити план щодо законної діяльності бюро.

29 листопада Служба безпеки України затримала сімох співробітників Національного антикорупційного бюро України, які працювали під прикриттям.

30 листопада Генпрокуратура повідомила одного із затриманих про підозру у провокації і даванні хабара першому заступнику голови Державної міграційної служби України Діні Пімаховій.

1 грудня ГПУ опублікувала відео з фотографіями агентів НАБУ. Також показали їхні автомобілі з незаретушованими номерними знаками.

У НАБУ заявили, що ГПУ та СБУ незаконно втрутилися в спецоперацію, спрямовану на виявлення учасників організованого злочинного угруповання у Державній міграційній службі, і назвали такі дії правоохоронців "диверсією".

3 грудня Луценко зазначив, що "всі так звані агенти НАБУ" отримали роботу з порушенням українського законодавства – без відкритого конкурсу. Участь іноземних спецслужб у роботі відомства він назвав "абсолютно незаконною дією без відповідних законних процедур".