Луценко заявив, що позаштатний агент НАБУ Шевченко сприяв фігурантам схем постачання контрабанди в допуску на тендери

Луценко: Шевченка з НАБУ давно вже звільнили за ідіотизм, але він до сих пір себе позиціонує як секретний агент
Фото: Генеральна прокуратура України / Facebook

Євген Шевченко, який публічно називає себе "секретним агентом НАБУ", допомагав керівнику компанії "Оптимумспецдеталь" Андрію Рогозі отримати довідку з бюро про те, що ця фірма не є фіктивною. Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко.

Державна фіскальна служба, Служба безпеки України та Національне антикорупційне бюро видавали довідки про те, що компанія "Оптимумспецдеталь", яка постачала запчастини для бронетехніки на заводи "Укроборонпрому", є фіктивною, однак керівник фірми Андрій Рогоза і його компаньйони кожного разу домагалися скасування цих довідок. Про це в інтерв'ю сайту "Цензор.НЕТ" розповів генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Він послався на документи, згідно з якими "Оптимумспецдеталь" пропонувала бронетанковим заводам свої запчастини за найменшою ціною, але тендер виграла інша фірма. Навіть коли Рогоза через знайомих домігся скасування довідок про фіктивність, виданих ДФС і СБУ, його компанію не допустили на черговий конкурс, заявив генпрокурор.

"Цього разу проти них з'являється нова довідочка про фіктивність, тепер від НАБУ! І тоді в Рогози починається активна переписка з найвідомішим секретним агентом в Україні – Євгеном Шевченком, який сам публічно оголошує, що він секретний агент НАБУ. Його звідти давно вже звільнили за ідіотизм, але він до сих пір себе позиціонує як найсекретніший агент. І він починає вирішувати питання, як дати відповідь від НАБУ, і зрештою добивається цього", – повідомив Луценко.

За його словами, Шевченку вдалося використати свої зв'язки, щоб розблокувати участь фірми в тендерах на постачання деталей на оборонні підприємства.

"На пряме питання на РНБО, так а що ж зроблено НАБУ та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою по цьому питанню за два роки, Холодницький (голова САП Назар Холодницький. – "ГОРДОН") каже: "Я не бачив жодної слідчої дії протягом цих років". Тому я не хочу втручатися в їхню роботу. Я сподіваюся, що Ситник (директор НАБУ Артем Ситник. – "ГОРДОН"і Холодницький дадуть відповідь, із ким контактував Шевченко і чи має це ознаки корупції", – сказав генпрокурор.

Луценко підкреслив, що, всупереч повідомленням журналістів програми "Наші гроші", "Оптимумспецдеталь" не була фіктивною фірмою, вона мала "серйозний офіс". Це підприємство, одне з багатьох, що займалося постачаннями "сірих" запчастин із РФ, пояснив генпрокурор.

Із 25 лютого 2019 року програма "Наші гроші з Денисом Бігусом" публікує багатосерійне розслідування про розкрадання в оборонному секторі України. За даними журналістів, фігуранти схеми заробили щонайменше 250 млн грн, скуповуючи за допомогою фірм-прокладок контрабандні запчастини до військової техніки в Росії й у два – чотири рази дорожче перепродуючи їх заводам "Укроборонпрому". Згідно з розслідуванням, у схемі брали участь нинішній директор державного концерну "Укроборонпром", на той момент глава "Укрспецекспорту" Павло Букін, колишній перший заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Олег Гладковський і його син Ігор.

Шевченка автори програми називали учасником махінацій та інвестором "оборонного схематозу". Докладніше про його роль в оборонному бізнесі розповідатимуть у четвертій частині розслідування Bihus.Info про партнерів Гладковського-молодшого.

Сам Шевченко визнав в інтерв'ю Денису Бігусу, що мав стосунок до постачання запчастин оборонним заводам, але не фігурував у керівництві компаній-постачальників.

Рогозі, якого журналісти програми "Наші гроші" називали ланкою схеми розкрадань в українському оборонному комплексі, 6 березня оголошено підозру в організації умисного ухилення від сплати податків.