Макрон поговорив із Нетаньяху, який назвав "ганебними" його висловлювання про припинення постачання зброї Ізраїлю

Макрон висловив Нетаньяху своє переконання, що настав час для припинення вогню на Близькому Сході, розповіли в Єлисейському палаці
Фото: EPA

Президент Франції Еммануель Макрон у телефонній розмові з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху 6 жовтня заявив, що "настав час для припинення вогню" на Близькому Сході. Про це повідомили в Єлисейському палаці.

Там розповіли, що Макрон і Нетаньяху докладно обговорили ситуацію на Близькому Сході "з усією відвертістю і повагою до дружби між Францією й Ізраїлем".

"Обидва лідери визнали свої розбіжності у поглядах і бажання бути краще зрозумілими один для одного", – ідеться в заяві.

Повідомляють, що Макрон підтвердив Нетаньяху прихильність Франції безпеці Ізраїлю, зазначивши, що він, як і всі інші країни, "має право захищатися від тероризму". Напади на Ізраїль і його громадян "мають припинитися незалежно від того, походять вони від Ірану чи від його помічників у регіоні", підкреслив Макрон.

"Президент Французької Республіки також висловив ізраїльському прем'єр-міністрові своє переконання, що настав час для припинення вогню. Постачання зброї, продовження війни в Газі та її поширення на Ліван не можуть забезпечити безпеку, на яку очікують ізраїльтяни й усі в регіоні. Необхідно негайно докласти рішучих зусиль щодо напрацювання політичних рішень, необхідних для безпеки Ізраїлю й усіх на Близькому Сході", – ідеться в заяві Єлисейського палацу.

В офісі Нетаньяху за підсумками розмови повідомили, що він підтвердив Макрону позицію Ізраїлю: "так само, як Іран підтримує всі частини іранської терористичної осі, очікують, що друзі Ізраїлю підтримуватимуть його, а не накладатимуть на нього обмеження, які тільки зміцнять іранську вісь зла".

"Прем'єр-міністр підкреслив, що дії Ізраїлю проти "Хезболли" створюють можливість змінити реальність у Лівані на благо стабільності, безпеки і миру в усьому регіоні", – наголошують у повідомленні.

Контекст:

Розмова Нетаньяху і Макрона відбулася наступного дня після того, як ізраїльський прем'єр назвав "ганебними" висловлювання французького президента, який закликав припинити постачання озброєння Ізраїлю для війни в секторі Гази.