ЦАХАЛ заявив про початок нової наземної операції на півночі сектору Гази

Ізраїльські танки оточили Джабалію
Фото: EPA

Армія оборони Ізраїлю поінформувала 6 жовтня, що війська оточили Джабалію під час нової наземної операції, спрямованої проти спроб ХАМАС відновити свою присутність на півночі сектору Гази. Про це повідомляє The Times of Israel.

За даними ізраїльських військових, 401-ша і 460-та бронетанкові бригади 162-ї дивізії вночі оточили місто й діють у цьому районі, дотримуючись розвідданих про бойовиків та інфраструктуру ХАМАС.

Уночі були повідомлення про гучні вибухи поблизу Джабалії. Пізніше армія оборони Ізраїлю поінформувала, що провела хвилю авіаударів та артилерійських обстрілів, коли війська ввійшли у цей район. Військові заявили, що ударів було завдано по десятках об'єктів ХАМАС, включно зі складами зброї, тунелями, осередками бойовиків та іншою інфраструктурою.

За даними Армії оборони Ізраїлю, унаслідок авіаударів і танкових обстрілів загинуло кілька десятків терористів.

"Операція триватиме стільки, скільки потрібно, водночас будуть завдавати систематичних ударів і повністю знищувати терористичну інфраструктуру в цьому районі", – заявили в ЦАХАЛ.

Контекст:

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАС здійснили масований ракетний обстріл південних і центральних районів Ізраїлю, вторглися на територію країни, убили сотні мирних жителів і захопили заручників. Ізраїль у відповідь почав контртерористичну операцію, а потім – наземну операцію в секторі Гази.

Ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньяху 5 травня заявив, що, попри всі спроби Ізраїлю дійти згоди про звільнення заручників, ХАМАС висуває неприйнятні умови, на які Ізраїль не може погодитися.

13 червня держсекретар США Ентоні Блінкен сказав, що бойовики ХАМАС запропонували численні зміни до плану про припинення вогню в секторі Гази, і деякі з пропозицій неможливі. Представник ХАМАС Усама Хамдан спростував інформацію Блінкена: Ізраїль зі схвалення США відкинув попередні ісламістські пропозиції, стверджував він.

6 липня Reuters повідомило, що ХАМАС погодився на пропозицію США про початок переговорів щодо звільнення ізраїльських заручників, відмовившись від вимоги, щоб Ізраїль до початку переговорів щодо звільнення заручників оголосив про постійне припинення вогню.