Макрон вперше прокоментував арешт Дурова у Франції

Франція підтримує свободу слова, зазначив Макрон
Фото: EPA

Президент Франції Еммануель Макрон повідомив в Х 26 серпня, що гендиректора Telegram Павла Дурова затримали на території Франції "в межах судового розслідування, яке триває".

"Це в жодному разі не політичне рішення. Рішення мають ухвалювати судді", – написав Макрон.

За його словами, Франція підтримує свободу слова.

"Я читаю тут неправдиву інформацію про Францію після арешту Павла Дурова. Франція як ніколи прихильна до свободи вираження думок і комунікації, інновацій і підприємництва. Так і залишиться, – наголосив Макрон. – У правовій державі в соціальних мережах, як і в реальному житті, свободи реалізують у межах, установлених законом для захисту громадян і дотримання їхніх основних прав. Забезпечення дотримання закону покладено на суди, які мають повну незалежність".

Контекст:

Telegram – це зашифрований месенджер, який з'явився 2013 року. Його запустив Дуров, котрий до цього заснував російську соцмережу "ВКонтакте", заборонену зараз в Україні.

24 серпня 2024 року Дурова заарештували у Франції. Там вважають, що відсутність модерації в месенджері, співпраці з правоохоронними органами, а також інструменти, які пропонує Telegram (одноразовий номер, криптовалюта тощо), роблять Дурова співучасником у торгівлі наркотиками, злочинах проти дітей і шахрайстві.

25 серпня в Telegram заявили, що вони дотримуються законів ЄС, включно із законом про цифрові послуги, а "Дурову нічого приховувати, і він часто подорожує Європою". "Абсурдно стверджувати, що платформа чи її власник є відповідальними за зловживання цією платформою", – ідеться в заяві.

Жодних офіційних заяв про затримання Дурова французька влада раніше не робила.