Максимум наприкінці травня я очікую, що справа Труханова буде в суді – Холодницький

Холодницький уважає достатньою доказову базу у справі Труханова
Фото: nabu.gov.ua

Підозра меру Одеси Геннадію Труханову у причетності до схеми із завдання шкоди міському бюджету є обґрунтованою, розповів глава САП Назар Холодницький.

Справа міського голови Одеси Геннадія Труханова, якого підозрюють у причетності до схеми із завдання збитків місцевому бюджету, буде в суді до кінця травня. Про це сказав глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Максимум наприкінці травня я очікую, що ця справа буде в суді. Детективи і прокурори запевнили мене, що цього часу досить для завершення справи", – заявив він.

Холодницький також прокоментував рішення суду, який відпустив Труханова на поруки і відмовився відсторонити його від посади, яку він обіймає.

"Не буду критикувати суди за їхні рішення. Рішення треба виконувати, подобаються вони нам чи ні. Але з позиції логіки людина, яка очолює міську раду, може впливати на своїх підлеглих, а це, зі свого боку, створює складнощі для завершення слідства. Тому ми просили запобіжний захід, який уважали єдино правильним у цій конкретній ситуації. Якби суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, то не було б потреби звертатися до суду з проханням відсторонити від посади. Коли ми програли суд щодо запобіжного заходу, ми подали клопотання про відсторонення. І те, що суд нас не підтримав, – таким є рішення суду", – зазначив глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Назар Холодницький підкреслив, що під час обрання запобіжного заходу суд "визнав підозру обґрунтованою".

За версією слідства, Труханов причетний до схеми із завдання збитків місцевому бюджету Одеси. У вересні 2016 року Одеська міськрада придбала будівлю заводу "Краян" за 185 млн грн у приватної структури, яка на початку 2016 року купила її на аукціоні, організованому ліквідатором підприємства, за 11,5 млн грн. Отримані від міської влади кошти фірма-продавець спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності, стверджують у НАБУ.

У причетності до цієї схеми підозрюють також першого заступника мера Одеси Павла Вугельмана, якого 15 лютого Солом'янський районний суд Києва відпустив на поруки.

14 лютого Труханов прилетів рейсом із Варшави в київський аеропорт Бориспіль, де його затримали прикордонники і передали детективам Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). Правоохоронці також вручили Труханову повідомлення про підозру.

За словами глави САП Назара Холодницького, прокуратура клопотала про тримання мера Одеси під вартою із заставою в розмірі 50 млн грн, однак 15 лютого суд відпустив Труханова на поруки народного депутата від Блоку Петра Порошенка Дмитра Голубова. Суд також відпустив на поруки Вугельмана. САП заявляла про намір оскаржити рішення Солом'янського райсуду.

16 лютого Труханов відкрив сесію міськради Одеси під оплески соратників і крики "Ганьба".

26 лютого у ЗМІ з'явилася інформація про те, що Солом'янський райсуд Києва заарештував усе майно мера Одеси Геннадія Труханова і його першого заступника Павла Вугельмана, яке вони вказали в електронних деклараціях.

27 лютого Солом'янський суд Києва відмовився відсторонити мера Одеси Геннадія Труханова від виконання обов'язків, як того просила САП.