Марків після виходу із в'язниці: Ми довели, що правда є, справедливість існує

Марків (у центрі) вийшов на волю 3 листопада
Фото: МВС України / Facebook

За словами військовослужбовця Нацгвардії України Віталія Марківа, його засудження в Італії продемонструвало, що кремлівська пропаганда не має меж.

Військовослужбовець Нацгвардії України Віталій Марків, якого 3 листопада повністю виправдав італійський апеляційний суд, назвав своє звільнення "надзвичайною подією". Трансляцію виходу українця із в'язниці вів канал "Україна 24".

"Ми довели, що правда є, справедливість існує. І моїм першим засудженням було доведено, що кремлівській пропаганді немає меж. Правда перемагає, добро перемагає", – сказав Марків.

Він заявив, що хоче знову надіти форму Нацгвардії України.

"Ми вистояли, ми показали, що ми спроможні протистояти одній із найсильніших армій світу, що ми – захисники України, ми не є окупанти... Як бачите, правда перемагає. Я безмежно щасливий, вдячний. Мене просто океан емоцій зараз переповнює, бо я навіть, чесно, не очікував цього. Але диво відбувається. Головне – вірити і боротися до кінця. Бо непереможний лише той, хто не здається", – додав Марків.

Марківа затримали в Болоньї 30 червня 2017 року за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та його перекладача Андрія Миронова 24 травня 2014 року в районі Слов'янська. За версією слідства, перебуваючи на горі Карачун, Марків нібито передав інформацію про місце перебування журналістів.

У Міністерстві внутрішніх справ України розповідали, що кримінальне провадження проти Марківа італійські правоохоронці відкрили за свідченнями французького журналіста, який надав відеоряд, що нібито підтверджує причетність Марківа до вбивства Роккеллі. Українські правоохоронці вважають, що італієць і росіянин загинули внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У підрозділі Марківа не було мінометів, які вели вогонь по місцю, де, ймовірно, перебував журналіст, пояснювали у МВС.

Італійська прокуратура просила для Марківа 17 років в'язниці. 12 липня 2019 року суд у Павії дав нацгвардійцю 24 роки позбавлення волі.

20 листопада захист подав скаргу на вирок.

3 листопада 2020 року Марківа виправдали. Він вийшов на волю.