"Медзакупівлям" "викручують руки". Держпідприємство звинувачує МОЗ у блокуванні роботи

Керівник "Медзакупівель" Арсен Жумаділов зазначив, що ситуація повторюється не вперше
Фото: Arsen Zhumadilov / Facebook
У ДП "Медичні закупівлі України" публічно звернулися до Кабміну і Міністерства охорони здоров'я із проханням розблокувати роботу.

Держпідприємство "Медичні закупівлі України" не може працювати, оскільки документів на його фінансування не затверджено. Про це заявляє пресслужба підприємства у Facebook.

У повідомленні зазначено, що від початку 2021 року у держпідприємства немає фінансування, оскільки Міністерство охорони здоров'я України не затвердило потрібного документа – тимчасового плану використання бюджетних коштів на 2021 рік.

Без погодження цього документа, пояснили у пресслужбі, підприємство не може приймати і розвозити товари, зокрема ліки, придбані за держпрограмами, захисні маски та костюми, експрестести на коронавірус. Воно не може підписувати й обмінюватися документами з постачальниками та держструктурами. Під загрозою також функціонування системи MedData, оскільки серверам, на яких розміщено інформацію із сотень лікарень і лабораторій, бракує потужності.

"Медзакупівлі" звернулися до Кабміну і Міністерства охорони здоров'я із проханням невідкладно затвердити такі документи, як номенклатура товарів для закупівлі, паспорти бюджетних програм і план використання бюджетних коштів на 2021 рік. У підприємстві підкреслили, що зволікання наражає на небезпеку пацієнтів, створює незручності постачальникам, завдає шкоди репутації ДП як надійного закупівельника.

Керівник держпідприємства "Медичні закупівлі України" Арсен Жумаділов на своїй сторінці у Facebook також прокоментував ситуацію: "Тепер це не тільки питання закупівель цього року. Це також питання безперервності поставок та відвантажень ліків і засобів індивідуального захисту, встановлення медичного обладнання в опорних лікарнях країни, роботи інформаційно-аналітичних систем тощо. Викручування рук за рахунок інших", – написав він.

Жумаділов зазначив, що ситуація із затягуванням фінансування вже виникала 2020 року.

2020 року в Міністерстві охорони здоров'я відмовили "Медзакупівлям" у погодженні придбання захисних костюмів для лікарів, заявивши, що держпідприємство не надало документів, які підтверджують якість.

26 березня Жумаділов заявляв, що Міністерство охорони здоров'я блокує процес закупівель необхідного для боротьби з коронавірусом. Тодішній міністр охорони здоров'я України Ілля Ємець доручив провести службове розслідування на держпідприємстві.