Мельничук заявив, що Україна має ухвалити на референдумі нову Конституцію

Сергій Мельничук: Потрібно зробити відповідний рух на захист Конституції
Фото: Всеукраїнський Рух "Об'єднані Україною" / Facebook

Найкращою Конституцією України була перша, ухвалена після незалежності, але кожен новий президент намагався змінити її під себе, тому країні потрібен новий Основний закон, заявив позафракційний нардеп Сергій Мельничук.

Українську Конституцію, ухвалену в 1996 році, було перекручено через зміни, які вносили президенти для узурпації влади, заявив позафракційний народний депутат, перший командир добровольчого батальйону "Айдар" Сергій Мельничук у коментарі телеканалу NewsOne.

"Та, яку було ухвалено вже в незалежній сучасній Україні, була кращою Конституцією за нинішню, але кожен президент, приходячи до влади, намагався змінити її під себе, узурпувати владу, і найвищого цинізму досяг цей, звичайно, нинішній устрій, це керівництво країни, яке зневажає Конституцію країни, забруднює її і робить паралельне законодавство. І, на мою думку, гібридну війну веде саме наша верхівка, яка під гібридом фактично набиває собі кишені й узурпує владу, проводить геноцид української нації", – уважає політик.

Він нагадав, що перша Конституція України була зразком для інших країн.

"Свого часу наш предок Пилип Орлик написав першу Конституцію України. Вона фактично визначила наші території у той час, вона встановила, що Україна є незалежною і від Московії, і від Польщі... Це та перша Конституція, після якої інші держави почали розробляти свої законодавчі акти, які встановлювали конституційний порядок", – сказав нардеп.

Він уважає, що потрібно написати нову "народну Конституцію" й ухвалити її на референдумі.

"Ми маємо все-таки об'єднати всі протестні сили для того, щоб ці зміни відбулися. Тому, я думаю, потрібно зробити відповідний рух на захист Конституції. І під цим прапором іти далі, фіксувати все", – резюмував депутат.

Конституцію України ухвалили у 1996 році, до неї внесли низку змін, чинна редакція – від 30 вересня 2016 року.