"Мені теж не подобаються податки. Думаєте, я якийсь збоченець?" Гетманцев висловився про протести ФОП у Києві

Гетманцев: Мені не подобаються податки, РРО і якісь правила. Але я розумію, що якщо правил не буде, то ми з вами втратимо державу
Фото: sluga-narodu.com
Народний депутат від "Слуги народу" Данило Гетманцев заявив, що "не отримує задоволення" від того, як працює касовий апарат. Однак без введення касових апаратів Україна буде ще біднішою, підкреслив він.

Голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від "Слуги народу" Данило Гетманцев заявив 28 січня, що протести в Києві організовує політична організація, котра працює "на конкретних фізосіб, які хочуть потрапити у велику політику".

Про це він сказав під час спілкування з журналістами у Верховній Раді, коментуючи мітинг ініціативи "SaveФОП" біля посольства США, трансляцію вів канал ZIK.

Він зазначив, що при президенті України створено координаційну раду для розв'язання проблем макробізнесу, у роботі якої беруть участь "десятки інших організацій".

"Люди вимагають, аби не встановлювали реєстратори ринкових операцій. Вони можуть вимагати, аби скасували податки, наприклад. І ми можемо закон такий проголосувати. [...] Але потім не будемо запитувати, чому наші лікарі їдуть, чому пенсіонери перебувають за межею абсолютної бідності, а ми – найбідніша країна Європи. Давайте ці питання не ставити поряд. [...] Я теж проти касових апаратів. Ви думаєте, що мені вони треба? Думаєте, я отримую задоволення від того, як працює касовий апарат, спостерігаючи за його роботою, чи взагалі від усвідомлення того, що він є? Я ж від цього задоволення не отримую. Але я розумію, що якщо цього не буде зроблено, то в нас країна буде ще біднішою. У нас узагалі країни не буде", – заявив Гетманцев.

Нардеп сказав, що те, куди Україна зараз "котиться з її тіньовою економікою, – шлях в одну сторону".

"Мені теж не подобаються податки. Ви що думаєте, я якийсь збоченець? Мені не подобаються податки, не подобається РРО, не подобаються якісь правила. Але я розумію, що якщо правил не буде, то ми з вами втратимо державу свою", – додав він.

На думку Геманцева, скасовувати касові апарати не можна.

"Ніяк не врегулювати [ситуацію із протестами ініціативи "SaveФОП"]. Увести РРО і закрити це питання. Ніяких "українських велосипедів", компромісів, обговорень – ввести РРО і закрити питання, усе. Танзанія, знаєте де? Занзібар знаєте? Танзанія, яка має ВВП на душу населення втричі менше, ніж ми, – це реально одна з найбідніших країн світу, – вони ввели РРО. Ну люди щось розуміють?" – обурився він.

Верховна Рада 20 вересня 2019 року ухвалила законопроєкт, який зобов'язує ФОП використовувати реєстратори розрахункових операцій (як звичайні POS-термінали, так і програмні). Норма про застосування РРО фізособами-підприємцями із другої до четвертої групи мала набути чинності з 1 січня 2021 року.

1 грудня 2020 року Верховна Рада взяла за основу й у другому читанні ухвалила закон про відтермінування РРО на рік – після того, як під стінами парламенту відбулася акція протесту підприємців. 9 грудня закон набув чинності, але протести тривають.