"Ми ознайомилися із заявою президента про те, що він почув молодь, яка проголосувала проти нього". Команда Зеленського висунула вимоги Порошенку

У Зеленського (на фото) вимагають, щоб Порошенко звільнив Семочка
Фото: ЕРА

У команді кандидата у президенти, шоумена Володимира Зеленського висунули дев'ять вимог президенту України Петрові Порошенку, які він має виконати до завершення каденції через "контрольовану ним парламентську більшість, а також керівників правоохоронних органів".

У команді кандидата у президенти України, шоумена Володимира Зеленського висунули вимоги чинному главі держави Петрові Порошенку. Про це повідомляють 3 квітня на сторінці "Команда Зеленського" у Facebook.

"Ми уважно ознайомилися із заявою президента України Петра Порошенка про те, що він почув молодь, яка проголосувала проти нього", – ідеться в повідомленні.

У команді Зеленського висунули дев'ять вимог Порошенку, які він має виконати "до завершення терміну свого перебування на посаді президента України через контрольовану ним парламентську більшість, а також керівників правоохоронних органів".

Перша вимога – забезпечити ухвалення закону про скасування декларування доходів і витрат для громадських активістів.

Друга вимога – перезапуск роботи Національного агентства з питань запобігання корупції "шляхом формування нового складу цього органу за участю міжнародних експертів і запровадження зовнішнього аудиту його діяльності".

Третя вимога ухвалення виборчого закону для впровадження пропорційної системи з відкритими списками на наступних парламентських виборах.

Четверта – видання актів про призначення суддів та забезпечення заходів, які допоможуть розблокувати початок роботи Вищого антикорупційного суду.

П'ятою вимогою назвали відкликання президентського законопроекту про криміналізацію незаконного збагачення. Порошенко має доручити коаліції підтримати проект відповідного закону, розроблений за участю міжнародних експертів.

Шоста вимога – позбавлення Служби безпеки України, Національної поліції та інших правоохоронних органів повноважень у сфері боротьби з економічною злочинністю, а також припинення їх тиску на суб'єктів підприємницької діяльності.

Сьомим пунктом у команді Зеленського вимагають від Порошенка звільнити Сергія Семочка з посади першого заступника голови Служби зовнішньої розвідки України.

Восьма вимога – ліквідація схеми "Роттердам плюс" і старт зовнішнього незалежного аудиту діяльності Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг.

Дев'ята – оприлюднити перелік офшорних компаній Порошенка і банків, у яких ці компанії мають рахунки, а також фінансову звітність компаній за останні п'ять років.

31 березня після оголошення результатів екзит-полів на президентських виборах Порошенко сказав, звертаючись до молоді: "Я повністю розумію мотиви вашого невдоволення. Я почув вас і прошу – почуйте і ви мене. Усе, що ми робили протягом п'яти років, за великим рахунком, є для молоді, для майбутнього України, для майбутніх поколінь".

Згідно з даними опрацювання Центральною виборчою комісією України 99,88% електронних протоколів, у шоумена Володимира Зеленського 30,23%, у чинного президента Петра Порошенка – 15,95% голосів. За лідера партії "Батьківщина" Юлію Тимошенко проголосувалл 13,39% українських виборців.

У виборах президента України 31 березня взяли участь 39 кандидатів. Явка виборців, за даними ЦВК, становила 62,8%.

Як заявила 1 квітня голова ЦВК Тетяна Сліпачук, в Україні, очевидно, відбудеться другий тур президентських виборів. Голосування заплановано на 21 квітня.

Удень 1 квітня ЦВК прийняла перший паперовий протокол із результатами голосування. Офіційні результати першого туру виборів президента України планують оголосити до 10 квітня.