"Ми зазнали тяжких втрат". Шмигаль закликав українців економити електроенергію, щоб допомогти енергетиці вистояти

В Україні вже кілька днів поспіль фіксують дефіцит потужності в енергосистемі, наголосив Шмигаль
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль закликав українців до економії електроенергії через руйнування українських енергооб'єктів унаслідок повітряних атак країни-агресора РФ. Про це глава Кабміну сказав на засіданні уряду 23 квітня, відеозапис опублікували на його сторінці у Facebook.

"Ми зазнали важких втрат у генерації, і зараз під час зниження температури це позначається на енергосистемі. Уже кілька днів поспіль фіксуємо дефіцит потужності, який покриваємо за допомогою наших європейських партнерів, – наголосив Шмигаль. – Закликаю всіх українців до ощадливості, особливо в ранкові й вечірні години пікових навантажень. А промисловість – максимально залучати імпорт електроенергії й використовувати, за наявності, альтернативні джерела живлення".

За словами прем'єра, енергетики "роблять усе можливе, щоб утримувати ситуацію і швидко здійснювати ремонти".

"І ми всі разом маємо допомогти нашій енергетиці вистояти", – додав Шмигаль.

Він повідомив, що в Україні "швидко й інтенсивно" розгортатимуть мережу міні-ТЕЦ, щоб на старті нового опалювального сезону мати запас міцності.

Контекст:

Цієї весни російські окупанти активізували атаки на українську енергетику. Внаслідок ракетних ударів РФ зруйновано 80% теплової генерації України, повідомив на початку квітня Шмигаль.

У ніч на 22 березня країна-агресор РФ завдала повітряних ударів, унаслідок яких вразили приблизно 20 підстанцій і електростанції, зокрема ДніпроГЕС. Було пошкоджено всі блоки Бурштинської ТЕС в Івано-Франківській області й Ладижинської ТЕС у Вінницькій області. У Міненерго повідомляли, що збитки від атаки РФ на енергооб'єкти України лише 22 березня можуть сягнути мільярдів гривень.

Під час масованої атаки на Україну вночі 29 березня російські окупанти пошкодили ГЕС і ТЕС у центрі й на заході України.

Уночі 11 квітня росіяни завдали ударів по об'єктах енергетики в Харківській, Львівській, Київській і Запорізькій областях, повністю зруйнували Трипільську ТЕС під Києвом.