Мільярдер Бахматюк: Фігурантів моєї справи НАБУ за рік викликало на допит тільки один раз

Бахматюк: Нічого не робиться, крім бажання пропіаритися
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Бізнесмен, мільярдер, власник агрохолдингів "Укрлендфармінг" та "Авангард" Олег Бахматюк в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону розповів, що фігурантів його справи НАБУ за рік викликало на допит тільки один раз.

Український бізнесмен, мільярдер, колишній власник "VAB Банку" Олег Бахматюк заявив, що інших фігурантів кримінального провадження про розкрадання в банківській системі викликали на допит у Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) лише раз.

Про це бізнесмен повідомив в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

"Спільник", який украв зі мною 1,2 млрд грн, за версією НАБУ, живе і працює в Україні. А вони мені хочуть заставу 1,2 млрд грн зробити. Так, щоб назавжди, щоб добити... Я пропонував, коли був Холодницький, призначити заставу 10–15 млн, і тоді б я повернувся в Україну. Але щоб я не сидів у СІЗО... Як моїх менеджерів... 15 осіб закрили і чмирили... Знаєте, скільки разів менеджерів допитали протягом року? Один раз. Знаєте, скільки  [голову правління "Райффайзен Банку Аваль", колишнього заступника голови НБУ Олександра] Писарука за рік допитали? Один раз", – сказав Бахматюк.

Він підкреслив, що живе в Австрії та інформував про це українську прокуратуру.

"За рік можна було 20 разів мене допитати... А вони робили незаконні слідчі дії, вручали підозри, чим порушили австрійське законодавство. І, щоб ви знали, була нота протесту, ініційована австрійською прокуратурою, про незаконні слідчі дії на території Австрії. Це вважається загрозою суверенітету", – пояснив мільярдер.

За його словами, у справі, де він фігурує, "нічого не робиться, крім бажання пропіаритися".

"Є другий фігурант. Чому його один раз допитали за рік? Пройшов рік і один місяць із моменту оголошення підозри. Вони нікого не допитують. Вони займаються підтасовуванням, іншими речами. Тому що там, насправді, матеріалу немає",  зазначив Бахматюк.

Мільярдер Бахматюк: Війна із Ситником забрала у мене більше, ніж війна з Росією. Читайте повну версію інтерв'ю

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Бахматюк є фігурантом кримінального провадження про заволодіння коштами стабілізаційного кредиту "VAB Банку" на суму 1,2 млрд грн, виданого в жовтні 2014 року. У жовтні 2019 року через кримінальне переслідування бізнесмен покинув Україну, зараз із сім'єю живе у Відні. У листопаді його заочно повідомили про підозру.

Бізнесмен перебуває в розшуку в Україні. Йому інкримінують дві статті Кримінального кодексу: ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ст. 209 (легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, одержаних злочинним шляхом).

Писарук є підозрюваним у кримінальному провадженні НАБУ про розтрату рефінансування НБУ, виданого "VAB Банку" у 2014 році. 15 листопада 2019 року антикорупційний суд зобов'язав Писарука протягом п'яти днів внести заставу в розмірі  5 млн грн як запобіжний захід. Голова наглядової ради банку Мартін Грюлль підкреслив, що Писарук і надалі працюватиме на посаді голови правління банку.

Протягом 11–12 листопада 2019 року детективи НАБУ повідомили про підозру вісьмох фігурантів справи "VAB Банку".