Милованов назвав Тимошенко "бабушкою української корупції". Його звинуватили в сексизмі та ейджизмі

Милованов заявляв, що має на увазі не вік, а політичний стаж, але його метафори багатьом здалися образливими
Скріншоти: Свобода слова на ICTV / YouTube
Колишній глава Мінекономіки, радник глави Офісу президента України, президент Київської школи економіки Тимофій Милованов назвав експрем'єр-міністерку України, лідерку партії "Батьківщина" "бабушкою української корупції", а вона його у відповідь – "грантовим мальчіком". Сварка політиків сталася в ефірі програми "Свобода слова" на каналі ICTV 24 травня.

Виступаючи на ток-шоу, Милованов підкреслив, що дуже поважає Тимошенко, вважає її найпрофесійнішим політиком в Україні й сам навчався бути політиком саме в неї.

Однак після цього він зачитав цитату експрем'єра, ексспікера Верховної Ради Володимира Гройсмана: "Мамою української економічної слабкості, знищення економічної незалежності, корупції, популізму й неефективності є Юлія Тимошенко".

"Я не погоджуюся з Володимиром Гройсманом, тому що, на мою думку, ви є не мамою, а бабушкою корупції", – додав Милованов. Він пояснив, що йдеться не про вік, а про те, що Тимошенко разом із такими людьми, як колишній прем'єр-міністр Павло Лазаренко і колишній глава Адміністрації Президента, нардеп від ОПЗЖ Віктор Медведчук "заклали культуру політики в Україні".

"Ви запросили мене сюди, щоб грантовий мальчік мене принижував тут? Це людина, яка працює на іноземні гранти!" – звернулася до ведучого Тимошенко.

Ведучий попросив продовжити розмову про ринок землі й утриматися від сексизму та ейджизму. Однак Милованов, пояснюючи свою думку про те, що простих рішень немає і одним референдумом не можна зробити людей багатими, заявив, що популісти не говорять про те, що виграють ті, хто багато й наполегливо працює, а сама Тимошенко бігає по 10 км на день і наразі у кращій фізичній формі, ніж він сам.

Слова Милованова викликали резонанс у соціальних мережах.

"По-перше, Юлія Володимирівна виглядає значно молодшою за Тимофія. По-друге, значно розумнішою", – написала у Facebook телеведуча Тетяна Мокріді.

Колишня прессекретарка київської прокуратури, журналістка Олена Яхно запропонувала уявити, що було б із політиком, який насмілився б натякнути на вік канцлерки Німеччини Ангели Меркель, експрем'єр-міністерки Великобританії Терези Мей чи директорки-розпорядниці МВФ Крісталіни Георгієвої.

"Замість того, аби влада стимулювала чоловіків і жінок, які мають професійний і життєвий досвід, працювати більше й затятіше, представники Банкової у прямому ефірі кидають в обличчя 60-річній жінці "бабушка", – написала співголова фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко.

"Хто їх виховував? Звідки вони вилізли? Чому вони досі десь викладають?.. На цьому тлі дуже смішно виглядає щоденне скиглення влади, що їх ображають. Ніхто і ніколи не дозволяв собі стільки хамства, переходу на особистості, брутальності, як команда [президента України Володимира] Зеленського", – підкреслила вона.

Поки за такі висловлювання в ефірі не буде покарання, спікери не почнуть ретельніше добирати слова для своїх заяв чи метафор, вважає засновниця Київської школи політтехнологій Наталія Федоришин.

"Намагалася згадати якісь гучні репутаційні втрати після невдалих висловлювань, але крім "дорогенька", "продавати собак", "браковані діти", нічого не згадала. А невдалих виступів політиків чи чиновників, які б потягнули за собою звільнення з посад, узагалі не пам'ятаю", – зазначила вона.

"Якщо Тимофій Милованов – професор, та ще й Піттсбурзького університету, то я тоді академік Міжзоряної академії наук, яка базується на Бетельгейзі", – прокоментував ситуацію журналіст Дмитро Бунецький.