Молдова стала першою країною, з якою ЄС уклав безпекову угоду

Партнерство підвищить стійкість Молдови й дасть змогу разом протистояти спільним викликам у сфері безпеки – Боррель
Фото: EPA

Європейський союз і Молдова підписали угоду про партнерство у сфері безпеки і оборони, яку називають першим таким документом для ЄС. Про це 21 травня повідомив верховний представник Євросоюзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель у соцмережі X.

"Це партнерство підвищить стійкість країни [Молдови]. Угода дасть змогу разом протистояти спільним викликам у сфері безпеки, зробити нашу взаємодію ефективнішою й дослідити нові сфери співпраці", – написав Боррель.

Від імені Молдови документ підписав прем'єр-міністр країни Дорін Речан, від Євросоюзу – Боррель.

Контекст:

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Молдова активізувала співпрацю з ЄС. У березні 2022 року Кишинів подав заявку про вступ у Євросоюз, тоді ж Парламентська асамблея Ради Європи визнала молдовський регіон Придністров'я окупованою РФ територією.

У червні 2023 року Молдова разом з Україною набула статусу кандидата на членство у ЄС.

Про ймовірне підписання безпекової угоди між Молдовою та ЄС минулого тижня писав Financial Times.

Україна також готується до укладення безпекової угоди з Євросоюзом. Німецька газета Welt am Sonntag раніше писала, що посли 27 країн ЄС зобов'язуються гарантувати довгострокову безпеку України, надаючи військову, цивільну, гуманітарну, фінансову, торговельну та економічну допомогу. За інформацією видання, угоду мають підписати не пізніше, ніж на початку липня.