Моравецький підтримує ідею зміни процедур вступу України в ЄС

Моравецький: Ми маємо почати думати новим чином, нестандартно
Фото: EPA
Євросоюз має зрозуміти важливість подій, які відбуваються, і змінити ставлення до процедури розширення Євросоюзу для швидкого вступу України, вважає прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький. Про це він заявив 18 лютого на Мюнхенській конференції з безпеки, пише "Європейська правда".

Політик наголосив на винятковості подій під час війни, яку РФ веде проти України та її європейського вибору, а також на тому, що українці зараз захищають усю Європу ціною свого життя.

"Ми не можемо протидіяти тому, що відбувається в Україні, через звичний або майже звичний процес вступу [України в ЄС]. Тому ми маємо почати думати новим чином, нестандартно", заявив він.

Моравецький вважає, що зміна процедури є логічною з огляду на те, що європейська архітектура в принципі потребує реформи.

"Зараз ми перебуваємо у поворотному моменті історії, коли нам необхідно змінити практично все в Європі. У тому числі створивши новий процес в Україні, прискорений шлях. Який вигляд це матиме у підсумку, я не знаю. Але якщо говорити про те, чи підтримую я відхід від звичних правил, моя відповідь так, бо зараз перед очима відбуваються екстраординарні події", сказав прем'єр-міністр Польщі.

Контекст:

28 лютого 2022 року, за чотири дні після початку повномасштабного вторгнення Росії, Україна подала заявку на вступ до Європейського союзу за спеціальною процедурою. Незабаром такі заявки подали Грузія і Молдова.

17 червня Єврокомісія рекомендувала надати статус кандидата на вступ у ЄС Україні й Молдові, а також висунула низку умов, які Україна має виконати перед початком переговорів щодо вступу до Євросоюзу.

23 червня лідери ЄС зібралися у Брюсселі на саміт, де надали Україні та Молдові статус кандидата.

Україна зробила всі кроки, які необхідні для виконання семи рекомендацій Європейської комісії для початку переговорів щодо євроінтеграції, і розраховує, що оцінювання виконання цих рекомендацій почнуть у березні, заявила 27 грудня віцепрем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Євросоюз погодився навесні 2023 року надати Україні проміжну оцінку виконання нею семи критеріїв для початку переговорів щодо вступу до Євросоюзу, ідеться у спільній заяві за підсумками саміту Україна – ЄС, який відбувся у Києві 3 лютого.