Моравецький: Запускаючи "Північний потік – 2", Берлін заряджає зброю, якою Путін зможе шантажувати всю Європу

Моравецький 1 лютого в Києві зустрівся зі Шмигалем
Фото: EPA
Польща виступає проти газопроводу "Північний потік – 2" та разом з Україною закликає Німеччину не запускати його. Про це сказав прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький 1 лютого в Києві на пресконференції з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Він сказав, що "Північний потік – 2" є геополітичною загрозою.

"Спільно з прем'єр-міністром ми звертаємося до Німеччини, щоб вони не запускали цього газопроводу, бо він стане елементом шантажу для Європи з боку Росії. Дорогі наші партнери, не можна однією рукою висловлювати солідарність з Україною, а іншою сертифікувати "Північний потік 2". Запускаючи "Північний потік 2", Берлін заряджає зброю, якою Путін потім зможе шантажувати всю Європу", сказав Моравецький.

Контекст:

Будівництво "Північного потоку – 2", який має з'єднати РФ і ФРН дном Балтійського моря в обхід України, повністю завершили. 29 грудня 2021 року голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що перша та друга нитки газопроводу наразі під робочим тиском і "повністю готові до експлуатації".

Уряди України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважають трубопровід загрозою для енергетичної безпеки Європи.

Держсекретар США Ентоні Блінкен на тлі нарощування чисельності російських військ біля кордону України заявив 5 січня 2022 року, що "Північний потік 2" навряд чи почне працювати, якщо РФ вторгнеться в Україну.

25 січня глава міністерства закордонних справ Австрії Александер Шалленберг повідомив, що Євросоюз готує великий пакет економічних санкцій проти Росії на випадок початку воєнних дій в Україні. Він виступив проти введення санкцій проти газопроводу "Північний потік 2", пояснивши це тим, що Європа залежить від енергії з Росії і цього не можна змінити відразу.

Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок сказала 27 січня, що в разі нової агресії Росії проти України Німеччина має "широкий діапазон відповідей", включно з газопроводом "Північний потік 2".